“Ускоро се завршава мој мандат као Генералног конзула БиХ у Франкфурту. Мандат обиљежен са много испуњених очекивања, али и доста изазова са којим сам се суочио. лако је почетак био обећавајући, усљед пандемије коронавируса, радна енергија скоро цијеле протекле године била је усмјерена на реорганизацију рада”, ријечи су којима је своје опроштајно писмо започео генерални конзул Босне и Херцеговине у Франкфурту (Њемачка) Лучиано Калужа. Како истиче, успио је у намјери да ребрендира имиџ Конзулата и тиме га учини видљивијим, а у контексту пружања услуга доступнијим. Конзулат у Франкфурту је постао и својеврсни медијски сервис за наше грађане који су се нашли у проблемима због новонастале ситуације узроковане коронавирусом на глобалном нивоу.

У протеклом периоду је одржано преко стотину тематских састанака, повезане су десетине фирми и предузетника, потписано је неколико пословних уговора…

– Не бих се освртао да ли је то било довољно или не, дао сам свој максимум у датим околностима. Конзулат у Франкфурту али и други морају бити мјесто економског повезивања локалних заједница и компанија, у овом случају из Њемачке. То је најбољи линк и најсигурнији пут да се одређени пројекти реализују, мишљења је конзул Калужа.

Упркос томе што у одређеним ситуацијама странке нису биле задовољне, конзул истиче како је Конзулат радио у пуном капацитету.

– Особље Конзулата ће увијек наћи начин да вам помогну и у то будите убијеђени. Ради се о врхунским професионалцима који се искрено труде да буду и сервис и подршка, каже Лучиано Калужа који је током дугогодишњег мандата остварио изузетне сарадње и стекао велику подршку првенствено до стране колегица и колега из Конзулата Србије, Хрватске, Црне Горе, али и многих других са којима је остварио и пријатељске односе.

“Пуно тога нас повезује. Радећи овај посао сам се увјерио колико се некада морамо ослонити једни на друге.”

Иако напушта Њемачку, истиче како остаје трајно везан за Франкфурт и покрајину Хесен. За Нијемце, са којима се сусретао како кроз посао, тако и у свакодневном животу, каже како су срдачан, добродушан и високотолерантан народ – упркос предрасудама које земљаци са Балкана често имају.

– Живећи у Франкфурту у којем егзистира стотине нација, етничких и вјерских група, ја сам се увјерио у супротно. Много можемо научити једни од других само уколико то желимо, наглашава он.

Козул Лучиано Калужа је одговарао на десетине, па и стотине упита и позива бх. грађана којима су биле потребне услуге Генералног конзулата БиХ у Франкфурту. Уложио је труд и напор да сваки проблем који је Конзулат запримио ријеши и превазиђе.

– Многи од вас сигурно имају још много питања, будите упорни пишите на маил Конзулата, одговориће вам се, ја више нећу бити у прилици да то чиним али свакако остајем доступан преко друштвених мрежа, поручио је у писму упућеном јавности генерални конзул БиХ у Франкфурту Лучиано Калужа.