Буквић је добитница награде АСЦАП ПЛУС за 2020. годину

Сарајка Свјетлана Буквић добитница је награде АСЦАП ПЛУС за 2020. годину, коју додјељује Америчко удружење композитора, аутора и издавача (АСЦАП). Ова награда додјељује се члановима удружења чија су дјела изведена у неистраженим медијима и чији каталози имају престижну вриједности.

Иначе, Свјетлана је студирала и дипломирала композицију и музикологију на Музичкој академији у Сарајеву. У потрази за факултетима који су пружали могућност спајања старог са новим, аплицирала је и примљена је на њујоршки универзитет Ренселер Политехниц, који је тада успостављао први програм у Америци за мултимедијалну умјетност. Скупу школарину платио је универзитет, а Свјетлана није одустала од одласка упркос рату.

Прошавши вратоломан пут, Свјетлана је коначно стигла на дестинацију о којој је сањала – Њујорк Сити. Студиј је завршила у року, била је међу најбољим студентима и радила је са најбољим умјетницима у НY-у. Данас је запослена на њујоршком универзитету, гдје предаје музички бизнис, електронску музику и композицију, и звук за филм.

Од своје домовине није одустала, напротив. Мишљења је како успјешни стручњаци поријеклом из Босне и Херцеговине, а који живе широм свијета (каквих је много), знање требају донијети у домовину. Тако и она успоставља сарадње између музичких институција у Њујорку и БиХ, како би допринијела квалитети и развоју ове бранше у нашој држави.