Након дужег периода проведеног у припреми и додатним консултацијама дошао је и тренутак склапања и потписивања Уговора између Удружења и-дијаспора / Дијаспора за развој Босне и Херцеговине и Швајцарске Конфедерације заступане од стране Швајцарске агенције за развој и сарадњу – СДЦ. Уговор је потписан на период до 2023. године и настављена је наша успјешна прича.

Развој и-платформе

Идеја заједничке платформе повезана је са студијом коју су покренуле бивша Федерална влада за миграције и Швајцарска агенција за развој и сарадњу – СДЦ. Посвећени појединци из различитих група дијаспоре, које подржава СДЦ, удружили су се 2015. године ради формирања удружења које је од тада посвећено развоју платформе. Основна идеја била је стварање платформе која би могла функционисати као мост међу различитим скупинама дијаспоре, али и између дијаспоре у Швајцарској и активности у земљи поријекла. Швајцарска агенција за развој и сарадњу је институционално попратила тај развој и финансијски га подржала у двије фазе пројекта.

Резимирајући двије развојне фазе од 2015. године, јасно је да је и поред многих потешкоћа, Удружење „и-дијаспора“ успјело успоставити функционалну „и-платформу“ за размјену и умрежавање унутар дијаспоре, али и између дијаспоре и Босне и Херцеговине.

„и-дијаспора“ је учествовала у бројним нетwоркинг догађајима, одржавала контакте са властима Босне и Херцеговине, као и са швајцарским властима. У Босни и Херцеговини „и-дијаспора“ је успоставила важне контакте са различитим институцијама, компанијама, организацијама и појединцима посвећеним развоју Босне и Херцеговине.

и-платформ – темељ за будуће генерације

и-платфом има за циљ подржати и подстицати развој Босне и Херцеговине кроз увезивање бх. дијаспоре у Швајцарској, прикупљање и размјену информација, повезивање актера из обје земље, стварање синергија, подстицај и промовисање иницијатива које дају или могу дати допринос развоју социјалних, економских и културних процеса у Босни и Херцеговини. При томе и-платформ чини све како би се изградили мостови између људи, професија и заједничких интереса на релацији Швајцарска и Босна и Херцеговина.

Дијаспора представља незаобилазан потенцијал за развој Босне и Херцеговине као и за успостављање и јачање сарадње између Швајцарске и Босне и Херцеговине, посебно у области привреде, науке, образовања, културе и социјалног  сектора. Иако успјешне иницијативе у различитим секторима већ постоје и дају конкретан допринос развоју Босне и Херцеговине, истраживања показују да су потенцијали и ресурси дијаспоре далеко већи, али да и још увијек нису довољно повезани, координирани, па самим тим и искориштени. То се посебно односи на знање, стечено искуство и професионалне способности и мреже које је дијаспора стекла у другим земљама.

Позив за чланство у и-дијаспори

Тренутно се у нашој мрежи чланова налази преко 200 особа, институција, компанија и организација, а листу свих чланова можете пронаћи на wеб страници www.i-platform.ch. Како нам је у интересу да што већи број људи укључимо у наше активности овим путем објављујемо јавни позив за чланство у нашој мрежи!

Сви појединци, представници организација и институција у Босни и Херцеговини и Швајцарској који могу допринијети нашој мрежи и желе да допринесу развоју Босне и Херцеговине су слободни да нам се јаве на маил info@idijaspora.ch како би им прослиједили приступницу за чланство у нашој мрежи.