Да би успјели у туђем свијету морамо добро научити и говорити језик држава и народа у којима се налазимо и са којима живимо, али, ма гдје у свијету живјели, наш језик је – наш понос, наш идентитет, благо које смо наслиједили од својих родитеља и веза са домовином које смо као људи дужни сачувати и пренијети на нашу дјецу како се не би погубила по туђим свјетовима, закључак је са састанка руководства и активиста Савеза допунских школа Босне и Херцеговине у дијаспори који је у недјељу, 30. аугуста 2020. године одржан у Стутгарту.

Главна тема састанка у Стутгарту била је рад допунских школа БиХ у новој 2020/2021. школској години, у постојећим условима и ограничењима због пандемије коронавируса.

Према информацијама којима располаже Савез, у босанским допунским школама у СР Њемачкој, међу дјецом и њиховим родитељима, није било и нема заражених вирусом Ковид-19. Међутим, на састанку је констатовано да је појава коронавируса проузроковала доста проблема и у босанским допунским школама у СР Њемачкој, али да је прошла школска година успјешно завршена. У одјељењима у којима ученици из оправданих разлога нису могли похађати наставу на редовним мјестима и у школским клупама, настава је од марта одржавана онлан или су предавачи на друге начине били у контакту са ученицима.

На састанку је усвојен закључак и препорука да сви који раде у босанским допунским школама прате ситуацију са коронавирусом и да се у свом раду придржавају упутстава и одлука надлежних министарстава везаних за извођење наставе у редовним њемачким школама и сходно њима организују извођење наставе на босанском језику.

– Више од половине свог живота провео сам у туђем свијету, у СР Њемачкој и добро ми је познат значај матерњег језика са којим сам најљепше дисао, осјећао и исказивао своја осјећања. На састанку у Стуттгарту, још једном смо упутили апел грађанима БиХ у дијаспори да упишу своју дјецу у босанске допунске школе и тиме покажу да им је стало да сачувају свој језик и идентитет у свијету и да њихови насљедници не буду закинути, сиромашнији за благо које су нам оставили наши родитељи, каже Фехим Окановић, члан руководства Савеза допунских школа БиХ из Минхена.

Све информације око уписа дјеце у босанске допунске школе могу се добити у сваком ДКП-у БиХ у свијету, као и у већини клубова, удружења и џемата у дијаспори.