Norveško-bosanska gospodarska komora pridružila se Gospodarskoj komori Federacije Bosne i Hercegovine, a prošli tjedan je potpisan ugovor o kolektivnom članstvu.

Potpisnik Ugovora u ime Norveško-bosanske gospodarske komore je Ahmed Lindov, predsjednik i Mirsad Jašarspahić, predsjednik Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine.

Potpisivanjem ovog Ugovora, nastavlja se intencija Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine novom vidu organizovanja bosanskohercegovačke dijaspore kroz direktno sudjelovanje u komori, čime sve njene članice dobivaju pristup istoj.

Tijekom sastanka, Ahmed Lindov, predsjednik Norveško-bosanske komore i kandidat za Parlament Kraljevine Norveške na sljedećim izborima, istaknuo je da potpisivanje sporazuma otvara mnoga vrata za veću povezanost bosanskohercegovačke dijaspore s Norveškom i Bosnom i Hercegovinom.

– U tom smislu, prepoznali smo Gospodarsku komoru Federacije Bosne i Hercegovine kao poveznicu između bosanskohercegovačkih kompanija s predstavnicima bosanskohercegovačke dijaspore u Norveškoj, što je izuzetan potencijal koji se trenutno nedovoljno koristi.

Taj potencijal potkrepljuje i činjenica da norveška kompanija Dinas Holding, čiji je izvršni direktor Suad Šabanović iz Bosne i Hercegovine, nabavlja svu potrebnu građevinsku robu od domaćih kompanija iz Bosne i Hercegovine. Trenutno postoji mali broj takvih primjera, ali vjerujemo da će uskoro ta brojka biti puno viša u suradnji s Gospodarskom komorom Federacije Bosne i Hercegovine, s obzirom na već dogovorene sljedeće korake i teme, uključujući sektor elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini gdje vodi Norveška i gdje bosanskohercegovačka dijaspora Norveške ima izuzetan potencijal za djelovanje, između ostalog i u prenošenju znanja i iskustva, kaže Lindov.

Predsjednik Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Jašarspahić javno je pozvao ostale udruge bosanskohercegovačke dijaspore da im se pridruže, kako bi organizirano i sustavno djelovali u stvaranju povoljnijeg okruženja za poslovni razvoj bosanskohercegovačke dijaspore i rast investicija u Bosni i Hercegovini.