Норвешко-босанска привредна комора приступила је колективном чланству Привредној/Господарској комори ФБиХ, а уговор о колективном чланству потписан је протекле седмице.

Потписник Уговора у име Норвешко-босанске привредне коморе је Ахмед Линдов у функцији предсједника, и Мирсад Јашарспахић, предсједник Привредне/Господарске коморе ФБиХ.

Потписивањем овог Уговора, наставља се интенција Привредне/Господарске коморе ФБиХ новом виду организовања босанскохерцеговачке дијаспоре кроз директно учешће у Привредној/Господарској комори ФБиХ, чиме све њене чланице добивају приступ Комори ФБиХ.

Током састанка, Ахмед Линдов, предсједник Норвешко-босанске коморе и кандидат Парламента Краљевине Норвешке на наредним изборима, истакнуо је да се овим потписивањем Уговора отварају многа врата за остварење веће конекције између босанскохерцеговачке дијаспоре Норвешке и Босне и Херцеговине.

– У том смислу препознали смо Привредну/Господарску комору ФБиХ као спону у повезивању босанскохерцеговачких компанија с представницима босанскохерцеговачке дијаспоре Норвешке, а што је изниман потенцијал који тренутно није довољно искориштен.

У прилог овом потенцијалу говори податак да норвешка компанија Dinas Holding, чији је извршни директор Суад Шабановић из Босне и Херцеговине, сву потребну грађевинску робу набавља од домаћих компанија из Босне и Херцеговине. Тренутно је мали број оваквих примјера, којих вјерујемо да ће сарадњом с Привредном/Господарском комором ФБиХ ускоро бити пуно више, обзиром на већ договорене наредне кораке и теме, које се између осталих тичу и сектора електромобилности у Босни и Херцеговини, у којем Норвешка предњачи, а гдје босанскохерцеговачка дијаспора Норвешке има изниман потенцијал дјеловања, између осталог и у преносу знања и искуства, наводи Линдов.

Предсједник Привредне/Господарске коморе ФБиХ Мирсад Јашарспахић јавно је позвао и остала босанскохерцеговачка удружења дијаспоре да се прикључе Комори ФБиХ у циљу организованог и системског дјеловања у стварању повољнијег амбијента за развој пословања босанскохерцеговачке дијаспоре и раста инвестиција у Босни и Херцеговини.