Босанско академско друштво у Аустрији и ове године наставља традиционално обиљежавање годишњице потписивања Повеље бана Кулина, 29.08.1189. године као рођендана Босне и Херцеговине.

Колективно памћење почетак Босне везало је за Кулина бана. О томе свједочи пословица “Од Кулина бана до данашњег дана”, која се јавља у низу варијација, али у свакој изражава увјерење да Босна почиње с Кулином. Сваки почетак је сретан, пун, интензиван, па тако и овај који Босна везује за Кулина, о чему говори пословица “Од Кулина бана и сретнијех дана”. То није случајно, јер за Кулина бана је везан први документ, који свједочи самосталност и сувереност земље Босне – повеља којом он дубровачким трговцима дозвољава слободну трговину у босанским крајевима.

Ако је историја рефлектирано вријеме, могло би се рећи да с Кулином Босна улази у историју. Зато је од изузетне важности чувати и обнављати сјећање на Кулина, заборавити њега значило би заборавити своје почетке и себе самога.

Ове године за обиљежавање овог дана планирана је оутдор манифестација, али ради тренутне ситуације, коначан програм и учеснике скупа, као и могући број посјетилаца, организатори ће објавити почетком септембра.

Предвиђено је, између осталог, да се одржи и избор најбољег студента босанског порјекла на аустријским универзитетима. Додјела ове традиционалне награде „GBAA award“ одржат ће се 03. октобра 2020. године.