Na inicijativu Sektora za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, danas je održan online sastanak sa predstavnicima organizacija dijaspore na kom su učestvovali Edin Hajder, predsjednik Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Danskoj; Nikola Burić, Izvršni Direktor i-dijaspora iz Švicarske, i Ahmed Spahić, pangea | mreža – Njemačko-bosanskohercegovačka mreža za ekonomiju, obrazovanje i akademiju

Iz Sektora za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH sastanku su prisustvovali Kemo Sarač, pomoćnik ministra i Mitar Kovačević, viši stručni saradnik.

U uvodnom izlaganju Kemo Sarač je naglasio da je u skladu s Akcionim planom online komunikacije sa iseljeništvom održavanje virtualnih sastanaka i konferencija jedan od alata kojim će se nadomjestiti nedostatak direktnih susreta sa predstavnicima iseljeništva.

Cilj ovih sastanaka je razvoj i unapređenje dvosmjerne komunikacije sa iseljeništvom, te unapređenje međusobne partnerske saradnje između organizacija dijaspore.

U svom obraćanju učesnici sastanka iz organizacija dijaspore su prezentovali osnovne podatke o organizacijama koje predstavljaju i programske aktivnosti koje realizuju u ovoj godini.

Učesnici u diskusiji su se međusobno informisali o aktivnostima koje se provode, i razmatrali mogućnosti učešća u zajedničkim projektima, kao i dalje saradnje i umrežavanje sa drugim organizacijama dijaspore.

Konstatovano je da postoji obostrana zainteresovanost za uspostavljanjem još intenzivnije razmjene informacija i saradnje na implementaciji zajedničkih projekata sa partnerskim organizacijama iz BiH, sa fokusom na mlade s ciljem umrežavanja, razmjene iskustava i jačanja uzajamne saradnje.

Predloženo je da se online sastanci održavaju mjesečno gdje bi se u redovnim mjesečnim terminima mogle prijaviti i registrovati organizacije, koje bi izmjenile iskustva i uspostavile međusobnu saradnju.