Mladi bh. inžinjer sa adresom u Australiji Edhem “Eddie” Čustović je, u znak podrške Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, odlučio kupiti 500 karata za obilazak ZM i podijeliti ih građanima u cilju da podigne svijest o borbi za opstanak koju vodi jedna od najznačajnijih kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini.

Edhem svake godine posjećuje BiH, a sa svojim bratom Rešadom osnovao je Fondaciju budućnost Bosne i Hercegovine (BH Futures Foundation). Njihova vizija je „Pretvoriti Bosnu i Hercegovinu u prosperitetnu državu koja može odgovoriti na izazove 21. vijeka”.

Kroz rad Fondacije budućnost Bosne i Hercegovine već skoro punih 5 godina aktivno se radi na usavršavanju fantastičnih mladih ljudi iz naše zemlje u polju tehničkih nauka.

“U znak podrške Zemaljskom muzeju BiH, koji vodi novu bitku za opstanak, kupujem 500 karata koje poklanjam građanima naše domovine! Zašto? Moraju otići i upoznati se ponovo, ili po prvi put sa bogatstvom naše kulture, historije, prirode…

Jer, Zemaljski muzej BiH, jedna je od najznačajnijih institucija u Bosni i Hercegovini. Muzej je rodni list svih Bosanaca i Hercegovaca, ili, ako želite još preciznije – Zemaljski muzej BiH je naš DNK.” – objavio je Edhem na svom facebook profilu i pozvao sve one koji žele da dobiju kartu da se jave.

Ali to nije sve, ovim povodom Edhem se ponovo oglasio, dodavši kako “najmlađi među nama moraju biti ti koji dobiju priliku da obiđu ovu predivnu instituciju” i pozvao je nastavnike ili roditelje koji žele da izvedu svoju djecu (pogotovo mališane iz osnovne škole) da se jave kako bi ih stavio na spisak za besplatne karte.