PREUZETO: BH UK Network

Putem skypa, Anes Cerić, predstavnik BH UK NETWORK je u srijedu 20.05.2020. godine, na inicijativu Sektora za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, održao sastanak sa predstavnicima Sektora za iseljeništvo Kemom Saračem i Anom Judi Galić.

Zbog situacije izazvane pandemijom korona virusa brojne aktivnosti iseljeništva su odgođene, a činjenica je i da je Ministarstvo u prethodnom periodu radilo pod otežanim uslovima. U tom periodu Ministarstvo je je pokrenulo nekoliko inicijativa, a najznačajnije su da se osigura određena podrška studentima iz Bosne i Hercegovine na redovnim studijima u inostranstvu, te da se iseljeništvu koje ne posjeduje državljanstvo Bosne i Hercegovine omogući ulazak u zemlju.

BH UK Network je takodje odgodio niz aktivnosti i svoj rad prilagodio novonastaloj situaciji i u skladu sa uputama vlade Velike Britanije. Bosanska kuća je zatvorena za stranke, pomoć najugroženijim članovima naše zajednice se pruža putem telefona. Urađena je i distribuirana brošura o korona virusu kako bi naši građani bili što bolje informisani. Po prvi put nakon 22 godine otkazan je tradicionalni susret bh dopunskih škola u Velikoj Britaniji. Otkazane su i mnogobrojne komemoracije koje smo u saradnji sa Remembering Srebrenica planirali za 25. godišnjicu genocida u Srebrenici. Zbog pandemije izazvane COVID 19 virusom ove godine u Velikoj Britaniji po prvi put organizovat će se online komemoracija.

Predstavnici Sektora za iseljeništvo su informirali i o stanju u Bosni i Hercegovini povodom pandemije korona virusa, o mogućnostima ulaska u Bosnu i Hercegovinu, mjerama koje su na snazi i slično.

Također su tražili informaciju o našim ljudima u Velikoj Britaniji, kao i aktivnostima pružanja pomoći našim ljudima koju je organizirao BH UK NETWORK u Velikoj Britaniji. Pohvaljen je rad i saradnja s Ambasadom BiH u Londonu. Govorilo se i o problemima s kojim se susreće iseljeništvo zbog nemogućnosti dolaska u Bosnu i Hercegovinu, kao što je regulisanje penzija u BiH i problem ulaska u BiH za građane porijekolom iz BiH koji trenutno nemaju pasoš naše domivine. Predstavnici Ministarstva su pozvali da se delegiraju takva pitanja, kako bi o istom mogli informisati iseljeništvo.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo povodom održanog sastanka i dogovoreno da se u narednom periodu redovno sastajemo na ovakav način.