U organizaciji  BH UK Networka u prostorijama Bosanske kuće u Birminghamu 19.02.2020. godine je organizovana večera za osoblje i volontere dobrotvorne organizacije “Remembering Srebrenica” u znak zahvalnosti za njihov rad i doprinos.

Večeri su prisustvovali članovi različitih zajednica centralnog dijela Velike Britanije, uključujući Mohammeda Azima, gradonačelnika Birminghama, Vanju Filipovića, ambasadora BiH u Londonu, dr. Waqara Azmija OBE, osnivača “Remembering Srebrenica”, vojnog atašea Nedžada Sadikovića; predstavnike britanske vojske i vazduhoplostva, britanske policije, predstavnike parlamenta Velike Britanije, te mnoge druge.

Tokom večere, otkriven je mural u Bosanskoj kući, kao rezultat suradnje Bosnia UK Networka i Celebrating Sanctuary organizacije. Mural je naslikao izvanredni umjetnik David Thomas Barry uz pomoć Shaheen Ahmed umjetnice iz Birminghama, koja je nakon radionice sa učenicima bh. dopunske škole Birmingham dobila ideju i inspiraciju za mural.

Ovom svečanom prilikom dodijeljene su i nagrade svim onima koji su se radom u svoje slobodno vrijeme posvetili kazivanju istine i edukovanju drugih o genocidu u Bosni i Hercegovini, te pomogli žrtvama genocida. Nagrade su uručene Amri Mujkanović, Healing Hands Networku, Bhasocijaciji Coventry, BHasocijaciji Birmingham, Aidi Salkić  Houghton, te Bosanskom kulturnom centru Midlands. Nagrade su pripremljene i za Lynette Kelly i  Emira Bolića, koji nažalost nisu mogli prisustvovati.

Događaj je prepoznao neumorne napore i posvećenost svih onih koji toliko vremena posvećuju podizanju svijesti o Srebrenici i koriste lekcije iz genocida da rade na promovisanju kohezije i suzbijanju mržnje i netrpeljivosti u svojim zajednicama.

KUD “Mladost Bosne” je izvedbom tradicionalnih kola pod budnim okom koreografkinje Fahire Hasedžić zadivilo sve prisutne.

 

Izvor: BH UK Network