16. siječnja 1995. u Derbyju, na Dan osnivanja prvog udruženja građana Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Dana 16. siječnja 1995., skupina izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, protjerana iz svojih domova, ranjena, prestrašena, izgubila je svoje najmilije u agresiji na Bosnu i Hercegovinu i agresiji na njihove gradove i sela, bez znanja engleskog jezika i sustava u koji su stigli. ovdje u Derbyju, međutim, smogli su snage i od prvog dana počeli razmišljati o tome kako živjeti bolje u novoj zemlji, u novom okruženju.

Nakon nekoliko kućnih sastanaka, tijekom listopada, studenoga i prosinca 1994. godine, u siječnju, tačnije 16. siječnja 1995. godine, u privatnom stanu, na svojoj „Generalnoj skupštini“ formirano je Udruženje građana Derby Bosne i Hercegovine i izabrano Upravno vijeće i usvojen Pravilnik, po kome će se raditi u narednom razdoblju.

Iako je većina razmišljala i željela se vratiti svojim kućama u Bosni, to se nije dogodilo. Odsjeli su ovdje u Derbyju i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tih dana rodila se ideja o potrebi neovisne organizacije i samopomoći koja se razvijala u kasnijem razdoblju i kako je Udruženje raslo i postajalo bolje organizirano, samopomoć se sve više koristila za pomoć drugima, tako da je današnji Centar za Bosnu i Hercegovinu, usluge i pružiti pomoć ne samo onima iz bivše Jugoslavije već i svim izbjeglicama iz cijelog svijeta.

Poznati smo kao jedno od glavnih mjesta u ovom gradu i regiji za pomoć svim izbjeglicama, a iz našeg centra stvorili smo mnoge od njih, njihov drugi dom.

I mi smo ponosni na to!

Ferid Kevrić

Pruzeto: UK Network