16. јануар 1995 у Дербију, Дан оснивања Првог Босанскоxерцеговачког Удружења грађана у Уједињеном Краљевству.

16-тог јануара 1995 године, група избјеглица из Босне и Херцеговине, истјерани из својих кућа, израњавани, престрашени, изгубили најмилије у агресији на Босну и Херцеговину и агресији на њихове градове и села, без знања Енглеског језика и система у који су стигли, смјештени овдје у Дербију, ипак су смогли снаге и почели од првог дана да размишљају како боље живјети у новој земљи, у новој средини.

Након неколико састанака по кућама, током октобра, новембра и децембра 1994, у јануару, тачније 16-тог јануара 1995. године у приватном стану, на својој “Генералној скупштини” формирано је Дербy Босанскохерцеговачко Удружење Грађана и изабран је Управни Одбор и донесен Правилник по коме ће се радити у наредном периоду.

Иако је већина сматрала и хтјела да се врати на своја огњишта у Босну, то се није десило. Остали су овдје у Дербију и у Уједињеном Краљевству.

Тих дана, рађала се идеја о потреби самосталног организовања и самопомоћи, која се у каснијем периоду развијала и како је Удружење расло и све се боље организовало, од самопомоћи се прелазило све више у пружању помоћи другима, тако да се из данашњег Bosnia&Herzegovina Centre, услуге и помоћ пружају не само онима са подручја бивше Југославије него и свим избјеглицама из цијелог свијета.

Познати смо као једно од главних мјеста у овом граду и регији за пружање помоћи свим изјеглицама и од нашега Центра смо направили за многе од њих, њихову другу кућу.

И поносни смо на то!

Ферид Кеврић

Преузето: UK Network