Једна од традиционалних годишњих активности које организује кровна босанскохерцеговачка организација у Уједињеном Краљевству (БХ УК Нетворк) јесте “Скуп босанскохерцеговачких допунских школа у Великој Британији”.

Домаћин овогодишњег скупа бх. допунских школа у Великој Британији бит ће босанскохерцеговачка асоцијација Хертфордшире. И ове године, као и претходних, припреме око организације још једног традиционалног скупа бх. допунских школа су увелико у току. Вриједни волонтери свакодневно планирају како на достојан начин дочекати госте из различитих крајева Велике Британије. Међутим, овај скуп ће бити посебан с обзиром да се ради о јубиларном 20. скупу, те први пут своје присуство су потврдили представници бх. власти. До сада су присуство потврдили представници Министарства за људска права и избјеглице БиХ те представници Амбасаде БиХ у Лондону. Такођер, позив је упућен и господину Адилу Османовићу, министру цивилних послова БиХ. БХ УК Нетворк је годинама кроз писмену кореспонденцију покушавао да укаже на важност очувања институција које се боре за очување нашег језика и културног идентитета од заборава.

Овај скуп годинама је постајао све већи, па је вјероватно највећи скуп Босанаца и Херцеговаца који живе на Острву и којима је ово јединствена прилика да се виде и освјеже старе успомене и склопе нова пријатељства. Вјероватно ће звучати пристрасно, али многи се слажу да највећи утисак увијек оставе наша дјеца и омладина. Кроз богати културно – забавни програм видиљив је њихов труд и жеља да што боље науче изговарати босански језик и презентовати научено. Посматрајући их из године у годину, слушајући их како рецитују и пјевају наше пјесме, те причају нашим језиком, закључујемо да труд ипак није узалудан.

Предсједник БХ УК Нетворк и учитељ босанског језика у допунској школи Хертфордсхире Сабит Јакуповић истиче да је у почетку интересирање за допунским школама било веома велико. Постојало је чак једанаест школа широм Велике Британије. Иако је данас број школа смањен, њихове активности трају континуирано још од 1993. године.

Прва школа на босанском језику отворена је у просторијама Амбасаде БиХ у Лондону, ратне 1993. године. Из те се школе касније стварају још двије допунске школе, BHCUK (Викторија) Лондон и BIHCAH Хертфордшире. Некада су допунске школе на босанском језику постојале у једанаест енглеских градова, а данас, на велику жалост, ради само шест школа (Лондон, Хертфордшире, Дерби, Ковентри, Бирмингем и Манчестер).

Сама чињеница да је некад постојало једанаест школа говори да је у почетку одзив био јако добар. Добијањем британског држављанства, али и изостанку помоћи надлежних институција Босне и Херцеговине, опада и интересирање наших људи за допунским школама. Похађање школе није само описмењавање, оно је истовремено и социјални фактор јер помаже дјетету да се упознаје са својим вршњацима и да има свијест о припадности једној заједници. Изучавање матерњег језика омогућава лакшу комуникацију с пријатељима и родбином у нашој домовини.

Вјерујемо да се јубиларном сусрету радују не само дјеца већ и родитељи, волонтери и гости који ће сигурно уживати у богатом програму, мирисима наших неуништивих љиљана, уздасима, сликама бх. градова, музици, севдалинкама, фесовима и димијама. С обзиром да се сваке године границе организације и окупљања помјерају у позитивном смислу, не сумњамо да ће и овогодишњи јубиларни сусрет донијети нова пријатна искуства и изненађења.

Нико не може уништити нашу културу, традицију, језик и обичаје….

ТЕКСТ ПРЕУЗЕТ СА СТРАНИЦЕ БХ УК Нетворк