Адела Кадирић је у ратном периоду избјегла у Њемачку да би се 1999. године вратила у БиХ и завршила средњу школу. Двије године касније поново одлази у Њемачку гдје је наствила своје школовање, а након тога, пут је водио широм свијета.

Сходно богатом искуству, Адела се осврнула на перспективу младих у бх. дијаспори, шансе за подузетништво и улагање у БиХ, али и о томе колико мобилност и глобално искуство могу промијенити перспективе и животне планове.

“На Универзитету у Келну сам дипломирала економију, а дио школовања сам провела у Мадриду и Сиднеју. Та мобилност ми је омогућила савладати енглески, шпански и њемачки језик. Како сам свој фокус нашла у тематици економског развоја, по завршетку факултета сам отишла на праксу у Бангладеш у Грамеен Банку коју је основао нобеловац Мухамед Јунус. Та пракса је промијенила мој поглед на свијет и будућност те је значила прекретницу у начину како сам размишљала о својој будућој каријери”, казала је Адела.

У Њемачкој је за вријеме студија свакодневно радила на различитим пословима како би остварила приходе, од посла хостесе до преводитељице на различитим сајмовима. Ту се први пут сусрела с подузетништвом и страшћу за развојем нових пословних идеја.

“Из прве руке сам видјела колико страсти имају подузетници, што је пробудило моју жељу да сва та искуства уклопим у нешто ново. У Њемачкој сам креирала јединствену платформу која се бавила ангажирањем тимова за догађаје и сајмове, а посао је врло брзо напредовао те га и данас развијамо са базом у Келну”, додала је Адела.

На почетку пандемије Адела је посљедњим летом из Њемачке стигла у БиХ, што јој је значило прилику да искористи одређено вријеме и фокусира се на могуће пословне подухвате у својој домовини.

“Већ у фебруару су се почели отказивати сајмови и велика окупљања и људи су то озбиљно схватили. Нама, малим подузетницима, директно погођеним мјерама забране је још у априлу почела исплата финансијске помоћи која је била веома значајна у превазилажењу кризе. Истовремено, ово вријеме сам хтјела искористити да подигнем ‘на ноге’ тим који би радио на развоју једне раније пословне идеје у БиХ, па сам се одлучила привремено вратити у Тузлу”, навела је Адела.

Адела је још 2016. године основала “Кудћешба” платформу која за циљ има повезати путнике и возаче у сврху ефикаснијег и повољнијег пријевоза. У Европи је концепт економије дијељења “shared economy” одавно заживио, а “car sharing” је већ саставни дио живота великог броја Европљана.

У времену пандемије, интерес корисника је опао, али се зато тим посветио развоју бољих услова кориштења, искористивши вријеме за увезивање са широм мрежом клијената за нову фазу развоја идеје коју планирају убрзо.

“Овај период смо искористили за нова умрежавања и оживљавање пројекта. Сада се желимо поново припремити кроз увезивање с пријевозницима широм земље те бити подршка локалној економији да превазиђе изазове пандемије. Сви који нуде пријевоз могу нам се јавити те ћемо им осигурати бесплатну рекламу и увезивање с путницима. Истовремено, развијамо још једну платформу која ће се фокусирати на продају аудиокњига, онлине часове босанског језика и слично, који ће се фокусирати на бх. заједницу у дијаспори. Вриједило је ових неколико мјесеци провести у БиХ, имала сам прилику разговарати с бројним позитивним и подузетним младим људима те се надам да ће ове бизнис идеје заживјети”, нагласила је Адела.

На крају је свима који желе покренути посао савјетовала да то и учине, без обзира на изазове с којим се могу суочити.

“Имала сам прилику сарађивати на УСАИД пројекту ‘Диаспора Инвест’ те кроз њихову техничку асистенцију савладати одређене препреке. Постоје такви програми који су фокусирани на специфичне секторе и групе, који вам могу помоћи. Без обзира на постојање ризика, из посла излазите богатији или за искуство или за посао који волите. И коначно, ово је посебно важно за бх. дијаспору која својим улагањем и дјеловањем може промијенити стање у бх. економији. Толико добрих идеја можемо донијети овдје те уз рад и добар тим направити успјех”, поручила је Адела.

Преузето: Klix.ba