Овог љета у Бихаћу ”Говоримо наш!”

Љетна школа матерњега језика и културе за младе из дијаспоре

Град Бихаћ у сарадњи с Министарством за људска права и избјеглице БиХ организује љетну школу матерњега језика (босанскога, хрватскога, српскога језика) и културе „Говоримо наш!“ која ће се одржати у Бихаћу у терминима од 26. до 30. јула и од 9. до 13. августа 2021. године. Сврха овог пројекта јесте промицање и афирмисање језика и културе Босне и Херцеговине за младе људе из дијаспоре у доби од 11 до 18 година. Кроз наставу полазници ће на занимљив и забаван начин, поред учења језика, поближе упознати културу, традицију и историју Босне и Херцеговине те природне љепоте и туристичке потенцијале града Бихаћа. Школа је потпуно бесплатна.

Циљ љетне школе јесте оспособљавање полазника за квалитетну и правилну употребу матерњега (босанскога, хрватскога и српскога) језика у говорењу, читању и писању, што ће се настојати постићи програмом језичких курсева прилагођених различитим нивоима предзнања и интереса полазника те културолошким предавањима и радионицама, уз обилазак културно-историјских и природних знаменитости бихаћке регије. Полазници ће бити подијељени у неколико група у складу са нивоом предзнања, узрасној групи или интересу, а наставници-водитељи школе те остали предавачи и презентатори биће дугогодишњи професори матерњега језика и историје. Програм је сачињен из организованих облика учионичке и теренске наставе, радионице фолклора и књижевног превођења, писања глагољицом, ћирилицом, босанчицом и аребицом, посјете музеју, средњовјековном замку и одабраним локалитетима у Националном парку ”Уна”. Примарна циљна група пројекта су млади припадници дијаспоре у доби од 11 до 18 година.

У оквиру пет дана Љетне школе ”Говоримо наш’!’ биће изведено педесет школских сати различитих наставних и едукативних активности. Тридесет сати предвиђено је за едукацију кроз језичке и говорне вјежбе прилагођене претходно утврђеном познавању матерњега језика, односно његове граматике, правописа, правоговора те писмене и усмене културе изражавања, а двадесет школских сати предвиђено је за учење кроз различите едукативно-културолошке активности.

Припреме за прву љетну школу у Бихаћу скоро су при крају. Позивамо вас да ову активност уврстите у ваш годишњи одмор те одаберете један од два понуђена термина. Повежите угодно с корисним и притом уживајте у учењу босанскога, хрватскога, српскога језика као и природним љепотама и туристичким потенцијалима које нуди град Бихаћ.

Све активности ће се одржавати у складу с прописаним епидемиолошким мјерама везаним уз сузбијање епидемије болести Ковид-19, а с тим у вези потенцират ће се настава и попратне активности на отвореном. Како је заинтересованост грађана за наведени пројекат значајна и како се он реализује у вријеме годишњих одмора, биће могуће осигурати и цјелодневни хотелски смјештај за полазнике течаја или њихову пратњу уз проширене попратне активности. Крајњи рок за пријаву је 5. јули 2021. године, а ускоро ће бити постављен и званични линк за пријаву с детаљнијим подацима.

„Говоримо наш!“ и уживајмо овог љета у Бихаћу!

Овај пројекат је финансиран из средстава обезбјеђених путем Гранта подршке јединицама локалне самоуправе за имплементацију Политике о сарадњи са исељеништвом  Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине.

Преузето: Град Бихаћ