Поводом 21. фебруара „Међународног дана матерњег језика“, Савез допунских школа Босне и Херцеговине у дијаспори, са сједиштем у Стутгарту у Њемачкој, упућује честитке и изражава захвалност свим волонтерима/волонтеркама, наставницима/наставницама, координаторима/координаторицама, културним и просвјетним радницима/радницама и активистима/активисткињама Босне и Херцеговине у дијаспори, посебно у СР Њемачкој, Великој Британији, Шведској, Швицарској, Данској, Словенији, Хрватској, Аустрији, Италији, Турској, Холандији, Белгији, Норвешкој, Канади, Аустралији и САД-у који улажу огромне напоре да дјеца и млади поријеклом из БиХ не забораве свој матерњи језик. Уједно, из Савеза апелују на надлежне у Босни и Херцеговини да регулишу област допунског образовања на матерњем језику за дјецу у иностранству која су изложена убрзаној асимилацији.

-Асимилација грађана/грађанки БиХ у дијаспори у страна друштва, посебно младих и дјеце увелико је у току и пријети да изгубимо цијеле генерације младих нараштаја. Да бисмо опстали као народи и сачували везе са домовином Босном и Херцеговином, ма гдје у свијету живјели, наша морална обавеза је да сачувамо свој матерњи језик, вјеру, обичаје и културу. Један од начина за то су и допунске школе на матерњем језику и културне дјелатности бх. асоцијација које ћемо наставити подржавати, у оквиру својих могућности, али, без адекватног укључивања државе у регулисање ове области, није могуће постићи боље резултате. Посебно у земљама у којима допунско образовање на матерњем језику није интегрисано у домаћи образовни систем и у којима све зависи од самоорганизовања наших грађана – каже Харис Халиловић, предсједник Савеза допунских школа БиХ.

Настава у допунским школама БиХ у СР Њемачкој и већини других европских земаља одвија се према плану, програму и уџбеницима Министарства цивилних послова БиХ. Наставу изводи наставни кадар који већ живи у Њемачкој, координира је највише Савез допунских школа БиХ, у сарадњи са Генералним конзулатима БиХ у Минхену, Стуттгарту и Франкфурту и Амбасадом БиХ у Берлину.

– И данас, поводом Међународног дана матерњег језика, апелујемо на наше грађане и грађанке у дијаспори, немојте остати по страни, немојте затварати очи пред асимилацијом, немојте се правдати лошим односом државе према дијаспори, немојте се хвалити што сте лош преводилац у разговору своје дјеце и својих родитеља, учините оно што је до вас – упишите дјецу у босанске допунске школе, укључите се у пројекат очувања матерњег језика и идентитета грађана БиХ у дијаспори кроз допунске школе БиХ и културне дјелатности! Јер, ако нестане наш језик – нестат ће и наш народ – поручују из Савеза допунских школа Босне и Херцеговине.