Најбољом ученицом Школе босанског језика у 2020. години у Аустралији је проглашена Хана Макаш из центра Каролина Спрингс у Викторији, која је освајањем високих 48 бодова отворила пут ка свом даљем жељеном академском образовању.

Макаш је проглашена матурантицом године на свечаној церемонији додјеле диплома за јубиларну, 15. генерацију матураната, јавља СБС Босански радио.

“Шаљите дјецу у Босанску школу да науче комуницирати с нанама и дједовима у Босни, да науче нешто о тој земљи, да стекну нова пријатељства,” поручила је Хана која, признаје, није очекивала да ће остварити овај резултат.

Макаш је остварила 48 бодова од могућих 50. У ранијим годинама један матурант успио је остварити 49 бодова, док су још двије матурантице прије Хане остварила 48 бодова.

Она је 11 година, поред редоног школовања, сваке суботе одлазила у Босанску школу гдје њени родитељи такођер раде као наставници.

“Да кажем да сам била расположена ићи у школу баш сваке суботе, нисам. Али, када кренете као мали, онда вам то постане навика. Као што други иду на спортске тренинге викендом, босански језик је био дио моје суботње слободне активности. Моји родитељи су мишљења да је језик најважнија спона с нашом драгом домовином и нашим коријенима”, истакла је Макаш за СБС Босански радио додавши да је данас захвална на опширном знању о БиХ и босанском језику.

Преузето: Klix.ba