Док је већини младих у Босни и Херцеговини жеља отићи у неку од земаља Европске уније, 24-годишњи Бењамин Мешић одлучио је након три године боравка у Њемачкој и успјешне каријере на пољу геодезије, вратити се у главни град Босне и Херцеговине. Осим породице која је пружила пуну подршку његовој одлуци, већина пријатеља са чуђењем је гледала повратак у домовину.

„За мене није било дилеме да ли остати у Њемачкој или вратити се у Босну и Херцеговину, те у својој земљи примјенити стечено знање и искуство. Након пуне три године интензивног рада повратак у домовину је услиједио у априлу 2019. године. Само два мјесеца било је потребно да оснујем фирму за геодетске послове под називом „ГБМ Гроуп” и већ сада могу рећи да се нисам ни једног момента покајао”, каже директор фирме Бењамин Мешић.

У почетку није било лако, присјећа се Мешић, јер је кренуо од нуле. Опрема у области геодезије врло је скупа, међутим још већи проблем био је пронаћи адекватан стручни кадар. Фирма „ГБМ Гроуп“ тренутно запошљава троје људи, посла би било за знатно више младих стручњака, али већина одлази ван граница Босне и Херцеговине.

Да је компанија „ГБМ Гроуп” за само шест мјесеци постала препознатљива у пословима и услугама које обавља, а то су прије свега послови из области геодезије као и обрада података односно такозвани „оутсоурцинг”, најбоље показује скоро троцифрен број започетих али и завршених послова за кратко вријеме постојања фирме.

„Најзначајнији пројекат који смо реализирали су паркинг платформе на Интернационалном аеродрому у Сарајеву у црвеној зони, затим праћење радова на проширењу гробља Влаково, снимање изведбеног стања полазне станице Требевићке жичаре, праћење радова на изградњи бијатлон стазе на планини Јахорини, наравно било је ту још десетине мањих послова. Бројни пројекти очекују нас и у 2020 години, својим радом већ смо се наметнули на захтјевном тржишту”, са поносом прича Мешић.

Од самог почетка у фирми је и Славица Матић која је завршила мастер на одсјеку за геодезију.

„Тренутно немам амбицију ићи било гдје из Сарајева, задовољна сам са послом који обављам и амбиције су ми везане за даљни развој фирме. За врло кратко вријеме стекли смо повјерење клијенате и имамо уговоре на дуже периоде за вршење геодетских услуга. Надам се да ће нам се прикључити други млади геодети те да ћемо заједно још више напредовати у наредним годинама“, закључује Матић.

Фирма у 2020 години планира ширење на европско тржиште и упошљавање нових раника као и наставак са сталном обуком те усавршавање кроз примјену нових знања и технологија.