Градоначелник Пуле Борис Милетић и замјеница градоначелника Елена Пух Белци учествовали су у суботу, 17. априла 2021. године на представљању књиге „Монографија Бошњака Истре“ коју је организовало Вијеће бошњачке националне мањине Истарске жупаније.

Обраћајући се окупљенима, Милетић је додао да су Бошњаци у Истри радишни, марљиви и добри људи који су сачували своју отвореност, срдачност и приступачност те како својим особинама обогаћују наше друштво.

„Ми у Истри не толеришемо различитости, него их славимо! То је од првог дана наше јасно опредјељење, наша одлука због које је Истра постала мала цивилизацијска оаза на коју сви скупа можемо бити поносни! Ту нашу посебност знаћемо заштити, као што смо то чинили и свих ових година”.

У име издавача Вијећа бошњачке националне мањине Истарске жупаније предсједник Мухамед Муратагић том је приликом рекао како је Монографија Бошњака Истре вриједно дјело за Бошњаке Истарске жупаније као и за локалну и регионалну заједницу.

„У њој је реално приказан живот Бошњака са свим традиционалним вриједностима, националним, културним, језичним, вјерским и политичким идентитетом, које се прожимају и надопуњују с традиционалним вриједностима у којој живе и дјелују Бошњаци те показује да смо се добро и квалитетно интегрисали и уклопили у истарски друштвени живот. Ово је наш допринос и печат на истински мултикултурални живот у Истри. Желимо заједно с нашим пријатељима градити још бољу будућност у којој су Бошњаци дио предивног мозаика наше прелијепе Истре“, нагласио је Муратагић.

Монографија Бошњака Истре, аутора Мехмеда Џекића, штампана је у 700 примјерака уз помоћ локалне заједнице, донацијама опћина, градова и Истарске жупаније, Одјела за талијанску и остале националне мањине ИЖ, средствима Савјета за националне мањине РХ, донацијама бошњачких удруга и Вијећа, многобројних подузетника и појединаца.

Извор: regionalexpress.hr