Након више од 25 година рада и етаблирања у Краљевини Норвешкој, створени су повољни увјети за окупљање свих љекара и психолога поријеклом из Босне и Херцеговине у јединствено удружење, које је невладина организација.

Удружење за циљ има промицање хуманости те побољшање односа између  бх. љекара и психолога с једне стране и научних институција у Краљевини Норвешкој с друге.

Такођер, циљ је побољшање здравствених услуга у БиХ, те зближавање нашег стручног кадра у Краљевини Норвешкој, с колегама у домовини, етаблирање и унапрјеђење колегијалних, струковних и социјалних интереса.

Амбасадор БиХ у Норвешкој Недим Макаревић наглашава да је то удружење од изузетне важности јер показује управо оно по чему су наши људи и најпрепознатљивији у Норвешкој – високо образовање. Наиме бх. грађани су, по неколико пута поновљеном мишљењу домаћина, најбоље интегрисана група странаца у Норвешкој.

Предсједник Удружења је др. Драган Жерајић, који је специјалиста педијатрије и опште медицине, а између осталога и предсједавајући Љекарске коморе Троенделага и Одбора за људска права при Норвешкој љекарској комори те члан Управе специјалиста опште медицине Норвешке.

Он истиче да је оснивање удружења поздрављено од водећих актера Љекарске коморе Норвешке – предсједнице Марит Хермансен и генералног секретара Норвешке љекарске коморе Геир Реисе те Удружења специјалиста (OVERLEGEFORENING) и да је то историјски тренутак за све љекаре поријеклом из БиХ који живе и раде у Норвешкој.

Специјалиста абдоминалне и опште хирургије, члан Управе НБЛПФ др. Емир Пињо годинама, у сарадњи са здравственим организацијама у БиХ, наглашава важност те организације, како за све љекаре бх. поријекла у Норвешкој тако и за младе љекаре који долазе, живе и раде у Норвешкој а поријеклом су из БиХ, као и за даљњу сарадњу с домовином.

У органе Удружења бирани су и Нађа Тановић, Леила Муслибеговић, Ајла Терзић, Земир Поповац и Јасмина Беширевић.

Представници Удружења су се захвали амбасадору БиХ у Краљевини Норвешкој Недиму Макаревићу за подршку и помоћ при реализацији иницијативе, а након службеног дијела, у просторијама Амбасаде Босне и Херцеговине, уприличено је дружење и коктел.