Дана 31.07.2019. године у Бихаћу, у организацији Бизнис центар бх. дијаспоре (Diaspora Business Center) који чини дио Групације Наша перспектива, је одржан 6. Бизнис форум бх. дијаспоре „БХдиаФОР 2019“. Суорганизатор догађаја је Привредна комора УСК, а активност је реализована кроз УСАИД Пројект “Диаспора Инвест”.

Догађају су присуствовали и представници Сектора за исељеништво Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине.

Скуп је отворен приказивањем видеа „Домивина, Ваша наредна дестинација“ који говори о изазовима и постигнутим резултатима кроз промоцију инвестиција дијаспоре из Босне и Херцеговине. Кроз до сада реализиране активности подршке остварена је сарадња са 54 компаније са дијаспорском везом широм Босне и Херцеговине.

Предсједник БХдиаФора Санел Јакуповић је на почетку скупа говорио о потенцијалу дијаспоре истакавши да форум нуди јединствену прилику домаћим привредницима и осталим развојим актерима у БиХ да се сусретну с најуспјешнијим привредницима бх. порјекла који своје тренутно пребивалиште имају изван БиХ.

Премијер Унско-санског кантона Мустафа Ружнић и градоначелник Града Бихаћа Шухрет Фазлић су изразили захвалност на организацији овог догађаја управо у Унско-санском кантону који има бројну дијаспору, и на подршци активностима дијаспоре, подвлачећи резултате које су локалне заједнице учиниле у правцу охрабрења инвестиција. Нагласили су да је потребно учинити све како би се нашим људима који желе инвестирати олакшале процедуре и услови за инвестирање.

Предсједник Привредне коморе Унско-санског кантона Енес Ружнић, који је и суорганизатор овог скупа, је говорио о и статистичким показатељима стања у привреди као и могућностима и погодностима које се нуде инвеститорима у овом кантону.

Након уводних излагања, услиједиле су дискусије са подузетницима. У првом панелу „Туризам као најбрже растући сектор у УСК и СЗ БиХ“ Зоран Радошевић, Зринка Делић, Сањин Суљановић и Селма Елезовић су разговарали о туризму као најбрже растућем сектору у сјеверозападној Босни и Херцеговини. Фокус разговора је био на туризму, укључујући рурални туризам и сеоска домаћинства, угоститељство и управљање некретнинама, као секторима вриједним пажње дијаспорских инвестиција и приликама и могућностима за привлачење инвестиција из дијаспоре.

У оквиру другого панела „Посредовање дијаспоре у довођењу страних компанија у БиХ“  Мухамед Смајловић из компаније “Делта Плус”, Ејуб Топић из компаније “ХИК-СМ”, Драган Бабић из компаније “Wебо” и Ален Хенда из компаније “ТНТ Софт” су говорили о улози дијаспоре у покретању производње, привлачењу страних инвестиција, изазовима у запошљавању и приликама за ширење производње и инвестиција у БиХ. Подијељена су многобројна искуства везана за посредовање дијаспоре у довођењу страних компанија у Босну и Херцеговину. Истакнут је примјер десетак наших људи родом из Крајине који раде у истој форми у Њемачкој и који су власнику фирме предложити да отвори фирму и у Босни и Херцеговини, што је резултирало отварањем “ХИК-СМ” до.о.о Сански Мост која је започела са радом у 2018. години. Овај примјер говори да су бројни начини на које дијаспора може помоћи развоју Босне и Херцеговине.

У трећем панелу „Металски сектор као најатрактивнији сектор улагачима из дијаспоре“ говорили су Хамдија Малић из Свјетског савеза дијаспоре БиХ и Дино Чавкић из компаније „Ч.Ј.“, Мирсад Рамић из компаније „Цромеx“ и Хикмет Курбеговић из компаније „ЦНЦ Лаб“ које су успјешни примјери улагања из дијаспоре у овај сектор. Нагласили су да је већина производње у овом сектору фокусирана на извоз.

Значајно је истакнути да је овај догађај окупио преко 100 учесника из 20 земаља који су имали прилику разговарати о новим облицима сарадње и партнерствима, а организатори су нагласили да ће овај годишњи скуп наставити да постоји као средишњи догађај окупљања пословне дијаспоре.

Позитивне поруке са данашњег скупа могу охрабрити и нова улагања те наставак трендова већег укључивања дијаспорске заједнице у пословни развој Босне и Херцеговине.