У општини Бирмингем је одржана церемонија поводом обиљежавања међународног Дана сјећања на жртве холокауста. Дан сјећања на холокауст обиљежава жртве и преживјеле прогоне холокауста и нациста, али и других геноцида широм свијета. Ове се године обиљежава 75. годишњица ослобађања Аушвица и 25. годишњица геноцида у Босни.

Овогодишња тема је “Stand together”. Истражује како су геноцидни режими кроз историју намјерно разбили друштва маргинализирањем одређених група и како те тактике могу бити изазване говором против мржње и угњетавања те од стране појединаца који стану уз своје комшије.

Уводна ријеч припала је вијећнику  John Cotton, члану кабинета за сигурност и равноправност заједница. Градоначелник Мохамед Азим је такође био присутан, а започео је церемонију паљења свијећа. У име бх. заједнице свијећу је запалила Санела Сарачевић Хујић. Поводом 25. годишњице сребреничког геноцида, свијећу је запалила у знак сјећања на све жртве злочина и геноцида широм свијета и на оне који су и даље убијани у ратовима, сукобима и злочинима из мржње.

Послије тога је минутом ћутње одата почаст свим настрадалим жртвама холокауста.
Једна од говорница је била и госпођа Mindu Horwick која је преживјела страхоте Аушвица. Ученице из Бордеслеј школе за дјевојке такођер су се осврнуле на оно што им значи Дан сјећања на холокауст. Присутни су имали прилику погледати кратки документарни филм “Stand together”.

Програм је пропраћен уз музику и молитве – укључујући наступе Simone Schehtman, Kirsty Robinson, хора Кол Кинор и младог пјесника, Aliyah Beguma. Врло је важно сјетити се свих тих недужних жртава  и одати им почаст. Уједно то је и порука свим  будућим генерацијама да  морамо себи изградити друштво у  којему се геноцид никада више не смије поновити.

 

Преузето: БХ УК Нетворк