У петак 17. децембра 2021. године у свечаној сали хотела Гранд Старс Рисепшон у Сјеверној Алтони у Мелбурну, у савезној држави Викторији, одржано је матурско вече 16. генерације матураната Босанске школе.

Заједно са својим наставницима, родитељима, другим ученицима, бројним гостима, званицама из ВСЛ-а, Викторијанске школе језика, државне аустралске институције под чијим окриљем се изучава и босански језик, те почасним конзулом БиХ за Нови Јужни Велс, Амиром Шахиновићем, матуранти су на веома радостан и свечан начин обиљежили крај свог школовања у Босанској школи.

У оквиру свог редовног средњошколског образовања у Аустралији, они су могли изабрати босански језик као изборни предмет и равноправно са другим изборним предметима полагати га усмено и писмено, те освојеним резултатима кренути са уписом жељених факултета и започети своје академско образовање.

Amir Šahinović, počasni konzul iz Sydneya, nagrade za najbolje učenike (Foto: Semra Makaš)

Амир Шахиновић, почасни конзул из Сyднеyа, награде за најбоље ученике (Фото: Семра Макаш)

Тако су и ове године матуранти из два центра у Мелбурну – Нобл Парка и Каролин Спрингса путем школе босанског језика одржали посебне, личне, традицијске, језичке и културолошке везе са Босном и Херцеговином – домовином њихових родитеља и предака.

Својим доласком из Сиднеја, матурско вече увеличао је почасни конзул, господин Амир Шахиновић, додијеливши похвале најбољим матурантима из генерације 2020, а које већ традиционално шаље амбасада БиХ у Канбери. Прошле године најбољи су били Хана Макаш, Бењамин Ђогић, Адна Кашић и Деен Селмановић. У свом обраћању конзул се осврнуо на хисторијат именовања босанског језика и између осталог рекао:

“Босански језик је настао на простору који се већ хиљаду година Босном зове, а Босна и њени становници – некада Бошњаци или (добри) Бошњани – један народ и један језик, изложени различитим цивилизацијским и културолошким утицајима. Ми смо народ са веома старом хисторијом и културом. И управо ви сте нам гарант да ће наш језик и култура опстати у будућности. Зато сам поносан на све вас”.

Recital o Bosni - učenici Bosanske škole u Melbourneu (Foto: Semra Makaš)

Рецитал о Босни – ученици Босанске школе у Мелбурнеу (Фото: Семра Макаш)

У име Викторијанске школе језика присутнима се обратио доктор Феликс Сидел, координатор из центра западног дијела Мелбурна, истакавши важност очувања језичке посебности и идентитета у мултикултуралном аустралском друштву. У свом обраћању је истакао:

“Уживајте у језику, у изговору, граматици, рјечнику. Све је то одличан начин да одржавате ваше мождане ћелије будним. Ако се стидите да вјежбате ваш босански са родитељима или родбином, не заборавите на ову аустралску пословицу: Оно што не користиш, то губиш. Вјежбање чини савршенство.”

А о својим утисцима о самој вечери, рекао је сљедеће: “Ово је изузетно вече уз снажно присуство музике – севдалинке. Такођер сам посебно одушевљен најмлађом групом ученика, њиховим наступом, рецитовањем, глумом, доживљајем језика. Одличан рад!”

Присутнима се обратио и главни имам Исламског центра “Деер Парк”, професор и хафиз Халил Мехтић који је недавно допутовао из Босне и Херцеговине и ступио на нову дужност.

Браћа Едхем и Решад Чустовић, оснивачи фондације БХ Футурес Фоундатион, која потенцира размјену студената између БиХ и Аустралије, стални су донатори школе, па су и ове године вриједним новчаним поклонима наградили најбоље матуранте.

Посебним говором матурантима и присутнима се обратио Едхем Еддие Чустовић, иначе предавач на Ла Троб универзитету у Мелбурнеу, и између осталог рекао:

“Ове симболичне награде су само једна мала ситница, коју ми сматрамо потребним да бисмо додатно уважили резултате наших студената, њиховог успјеха и њихове жеље да уче босански језик… учити било који језик је нешто што свако треба да чини, али учити свој језик је можда највећи патриотски акт који можете учинити.”

Један од лауреата генерације матураната 2020. била је Хана Макаш. Због изузетно високих резултата награђена је и специјалном похвалом премијера Викторије Даниела Андреwса, а у својим импресијама у времену проведеном у Босанској школи рекла је између осталог:

“Шаљите своју дјецу у Босанску школу. Ја сам жртвовала своје суботе пуних 12 година колико сам похађала школу, и не бих то никада мијењала за неку другу активност. Осим знања и љубави према нашој домовини, из школе носим најбоље успомене.”

Наставнице које су извеле 16. генерацију матураната босанског језика Сада Макаш и Минета Хаџиавдић дирљивим ријечима су се обратиле својим ученицима и зажеле им све најбоље у будућем школовању уз жељу да и даље његују и чувају босански језик као дио свог идентитета, јер у матерњем језику препознајемо себе и дио своје душе.

Након званичних обраћања и честитања услиједио је умјетнички дио програма који су обликовали наставници и њихови ученици. Наставници су говорили поезију, Сенад Макаш чувену пјесму “Босна” Неџада Ибришимовића, а Аиша Хаџиахметовић своје пјесме “Пробуђени” и “Да су моје пјесме”.

Ученици старијих разреда приредили су рецитал из “Путописа” Алије Исаковића. Специјални гости били су мајстори севдаха и севдалинке, господин Кадир Ђуловић, сазлија, Јасна Долић, босанска пјевачка дива у Аустралији и њен брат Јасмин Долић на хармоници.

Sevdah - Kadir Đulović i Jasna Dolić (Foto: Semra Makaš)

Севдах – Кадир Ђуловић и Јасна Долић (Фото: Семра Макаш)

Ипак, највеће одушевљење изазвали су најмлађи ученици босанске школе из центра Царолине Спрингс. Белма, Наида, Каид, Иман, Амила, Имран и Азра Мелек извели су рецитал “Имам нешто важно да ти кажем” и својим рецитовањем, глумом и начином комуникације с публиком изазвали су овације и заробили срца присутних.

Врхунац матурске вечери била била је додјела диплома и поклона матурантима, те заједничко фотографисање с родитељима, наставницима и пријатељима.

Najmlađi učesnici sa učiteljicom Aišom Hadžiahmetović (Foto: Semra Makaš)

Најмлађи учесници са учитељицом Аишом Хаџиахметовић (Фото: Семра Макаш)

На крају вечери, тј. након додјеле захвалница и признања спонзорима школе, донаторима вечери и специјалним гостима, уз музику, пјесму и плес, вођени репертоаром музичара Адмира Токића, сви присутни су се забављали до поноћи.

У атмосфери међусобног поштовања и захвалности Босанска школа у Викторији је показала не само добре организацијске способности, већ и лице истинске љубави у племенитој идеји повезивања култура Аустралије и Босне и Херцеговине.

Преузето: клиx.ба