Саидин Салкић, босанскохерцеговачки умјетник са адресом у Мелбурну, добио је поставку трајне изложбе у Конзулату Аустралије у Сарајеву, а коју му је додијелила Амбасада Аустралије у Бечу. То представља изузетан тренутак у препознавању рада овог аутора.

У разговору за аустралске медије, Салкић открива детаље о изложби те шта за њега значи промоција његовог рада у Босни и Херцеговини, преноси N1.

– Одабрали смо пет дјела међу радовима мог новог стила сликања, како бисмо представили одређени распон радова који задире у различите дијелове умјетничке структуре али и људских осјећаја и стања људске свијести. Изложба се зове “Људска тјескоба и радост”, и на неки начин, тематски, говори о људској способности да осјети тјескобу и радост, у исто вријеме и из исте свијести, истиче овај умјетник.

Његов нови правац у умјетности не укључује боје осим црне, бијеле и сребрне односно сиве, те додаје и зашто.

– Одједном сам осјетио јаку потребу да се одмакнем од боја, једноставно било их је превише. Чинило се како боје сви злоупотребљавају до мјере гдје то више нисам могао толерсати; било ми је зло. Овај нови стил врло је сличан мојој кинематографији и омогућава ми да испричам причу и изразим се врло конкретно, објашњава Саидин Салкић.

У Босни и Херцеговини и регији, како наводи умјетник, већ постоји интерес за изложбом његових дијела, а сви заинтересовани ће моћи посјетити изложбу у просторијама Конзулата.

На питање шта за њега лично значи ова изложба, каже сљедеће: “Морам казати да је за мене велика част бити у прилици да ујединим двије омиљене земље на овај начин: Босну и Аустралију. Такођер је велика ствар знати да сам се издигнуо из блатњавих избјегличких шатора у којима сам боравио као дјечак како би се нашао у првом плану моје нове земље, симболизирајући њену прогресивност и снагу с мојом умјетношћу на међународној сцени.”

Изложба ће бити доступна у периоду од 18. маја до 17. јуна 2021. године у просторијама Конзулата Аустралије, уторком и четвртком од 10 до 13 сати.