Пут нас води у Подастиње код Кисељака. Ту је свој нови дом нашла фарма романовских царских оваца, а домаћин је Маја Зиројевић-Бужо, техничка директорица компаније “Хациенда де ла Вида“.

Маја нам поручује да развој производње квалитетне хране има будућност у БиХ и да је то потенцијал из којег се могу створити многобројна радна мјеста.

“Фарма се бави узгојем романовске овце – позната и као царска овца. Матично стадо смо увезли из Чешке и циљ нам је дугорочно развити мрежу коопераната у БиХ. У Босну и Херцеговину се увози велика количина јањећег меса, али вјерујемо да квалитетом можемо пронаћи своје купце и тржиште у нашој земљи. Због малог обима производње јасно је да кила квалитетног домаћег јањећег меса на тржишту мора коштати око 15 КМ, али ако бисмо повећали узгој, увели нове праксе и показали дугорочне предности улагања у развој домаћих компанија у овом сектору, омогућили бисмо становништву квалитетнију исхрану уз мање трошкове”, поручује Маја.

Иза компаније “Хациенда де ла Вида” стоји инвеститор из босанскохерцеговачке дијаспоре у Швицарској. Крајем деведесетих година добио је прилику да закупи камион и почне са услугама превоза, с временом и уз велико залагање и одрицање развијено је респектабилно предузеће које тренутно запошљава преко 150 особа. Компанија је подржана кроз грант програм УСАИД Пројекта “Диаспора Инвест”.

До данас је преко 100 фирми из цијеле земље сарађивало са овим развојним програмом, који охрабрује улагања исељеништва у нашу земљу. Наша саговорница поручује да таква подршка охрабрује, али да су велика улагања увијек на терету инвеститора и развој подузетничког подухвата тек пред њима. На саму идеју покретања фарме за узгој оваца инвеститор је дошао након спознаје које количине јањећег меса се увозе у БиХ а колико се узгоји на територији БиХ. Додатно га је охрабрио податак да је само 20% пољопривредног земљишта у БиХ искориштено, с тога је јасно да осталих 80% представља потенцијал за развој његове пословне идеје.

“Животиње су тренутно смјештене у изнајмљеном објекту, а у финалној фази је опремање савремене штале која ће послужити и као огледни објекат за југоисточну Европу. Остварена је сарадња са свим реномираним стручњацима и произвођачима опреме широм Европе, како би изградили и опремили објекат у складу са ЕУ стандардима – јер имајући у виду дугорочни план, било нам је битно да се у самом старту осигурају најбољи могући услови за узгој стоке. Инвеститор је инсистирао на томе да се користи искључиво регионална радна снага при изградњи и опремању објекта, самим тиме се увелико доприноси развоју локалних заједница и расте економска моћ становништва, што је у коначници и циљ. Капацитет новог стајског објекта је 500 расплодних оваца и око 2.500 јањади годишње. Донијели смо добра искуства и добре праксе у БиХ кроз нашу компанију, и вјерујем да је то пут да оснажимо економију и учинимо је конкурентном на глобалном тржишту“, додаје техничка директорица компаније.

Храну за животиње фарма осигурава на локалном нивоу кроз откуп од пољопривредних произвођача. Осим меса обрађују кожу и вуну у сарадњи са традиционалним занатлијама. Тако се на тржишту могу пронаћи јастуци и прерађене коже са њихове фарме.

“Желимо да имамо понуду свјежег јањећег меса на тржишту посебно у периоду када их традиционални узгајивачи немају, како бисмо заокружили циклус и направили довољно мјеста за све произвођаче. Народ је код нас навикнут на месо праменке, а тек када пробају месо романовске овце препознају разлику. Треба дуго времена да се промијене неке навике, али када једном дођете до срца и стомака потрошача, онда сте направили посао. Вјерујем да наше вријеме тек долази, јер је едукација мукотрпан рад који се дугорочно исплати”, напомиње наша саговорница.

Овце се хране искључиво читавим житарицама, јањад се држи на млијеку до 3 мјесеца, а у том периоду достигну и тежину за клање. Исхрана оваца је прилагођена тако да добију 8 врста житарица са додатком премикса за овце који по свом саставу задовољава све потребе када су у питању минерали, витамини и соли који су неопходни за здравље животиње. Након преласка у нови објекат планирају радити на продаји расплодних грла, јер у складу са интерним процедурама пратимо процес парења и стварамо чисту крвну линију, што резултира одржавањем квалитетног генетског материјала. Добром селекцијом и преданим радом можемо изградити босанску крвну линију романовске овце по узору на чешку који су у периоду од 30 година направили најбољу крвну линију.

“Дуг је пут пред нама, али вјерујемо да можемо промијенити цијели приступ у овом сектору. Изузетно је важно окупити произвођаче, јер заједничким радом можемо произвести довољну количину меса за домаће тржиште, осигурати високу разину квалитета, а самим тим створити оквир и за стварање нових радних мјеста и инвестиција у овом сектору. Сам инвеститор користи сваку прилику да промовише БХ производе широм свијета, јер сматра да би наша дијаспора могла бити кључна полуга за покретање и ојачавање предузетништва у БиХ”, поручују из компаније “Хациенда де ла Вида”.

Преузето: клиx.ба