Једна је од оснивачица МЕРЛН-а, Истраживачког институа за регенеративну медицину на Универзитету Мастрихт, који се бави технологијама за поправку и регенерацију ткива и органа

Надзорни одбор Универзитета Маастрихт именовао је проф. др. Памелу Хабибовић за ректорицу и чланицу Извршног одбора овог Универзитета. Хабибовић, професорица неорганских биоматеријала на Универзитету Мастрихт(УМ), на своју нову функцију ступа 1. фебруара 2022. године.

Иначе, Памела је професорица на УМ од 2014. године. Једна је од оснивачица МЕРЛН-а, УМ-овог Истраживачког института за регенеративну медицину, који се бави технологијама за поправку и регенерацију ткива и органа.

Предсједница Надзорног одбора Анелиес ван дер Пауw, истакла је како ће УМ именовањем Памеле Хабибовић имати врхунску научницу као ректорицу.

– Посљедњих година показала је да размишља и ради интердисциплинарно у оквиру Универзитета и гради мостове између Универзитета и партнера у региону и шире. Њено научно искуство и пријатан стил руковођења чине одличну основу за њено именовање за члана Извршног одбора, каже ван дер Пауw.

Овој сарадњи и новој позицији радује се, свакако, и сама проф. др. Памела Хабибовић.

 УМ је динамичан универзитет на којем је много тога могуће. То сам искусила од тренутка када сам почела овдје радити као суоснивачица МЕРЛН-а. Посвећена сам томе да запослени у УМ-у доживе то исто у наредним годинама, да им се пружи простор за унапређење истраживања и едукације, те да се не плаше да напусте сигурност познатог. Осим тога, радујем се доприношењу даљем јачању многих партнерстава између УМ-а: међународно и регионално, са владама, здравственим институцијама и компанијама, закључила је успјешна Босанка.

О ПАМЕЛИ

Памела Хабибовић рођена је 1977. у Тузли, али је одрасла у Сребреници. 1992. године је избјегла у Низоземску са мајком и сестром, док је њен отац остао јер је очекивао да ће немири брзо проћи. Било је супротно. Када је и он хтио да побјегне, било је прекасно – нестао је након пада Сребренице.

Студирала је хемијску технологију (Технички факултет) и докторирала на Универзитету Тwенте 2005, након чега се бавила истраживањем на Медицинском факултету Универзитета Харвард у Бостону и Универзитету МцГилл у Канади. У Маастрицхт се преселила 2014. године, гдје је постала професорица неорганских биоматеријала и неколико година касније научна директорица МЕРЛН-а, Института за регенеративну медицину инспирисану технологијом у Маастрицхту.

Добила је низ субвенција, укључујући субвенцију Вени, Види и Аспасиа, и била је једна од шест који су се пријавили за Гравитациони грант “Регенерација заснована на материјалима” од Министарства образовања и успјела је добити 18,8 милиона еура заједно са другим универзитетима.

Проф. др. Хабибовић је објавила стотињак научних чланака. Осим тога, била је у разним одборима, укључујући “Фемале Фацултy Нетwорк Тwенте”, и била је уредница у разним научним часописима. Такођер је четири године била предсједница Европског друштва за биоматеријале.

Године 2013. добила је награду Јеан Лераy од Европског друштва за биоматеријале.

Извор: МојаБиХ