Град Градачац је јучер био домаћин обуке коју је реализовала Градска управа у сарадњи са УСАИД Пројектом “Диаспора Инвест” и Бизнис центром бх. дијаспоре. Ријеч је о програму који је укључио велики број општинских службеника, с циљем преноса добрих пракси и анализе потенцијала за сарадњу и подршку на пољу привлачења дијаспорских инвестиција.

Обуку је отворио градоначелник Едис Дервишагић, који је изразио спремност на активности сарадње са дијаспором и мјере које ће осигурати нове прилике за дијаспорске инвестиције.

– Велика је ствар видјети спремност градоначелника и цијеле градске управе да предузму кораке који ће охрабрити улагања босанскохерцеговачког исељеништва у ову локалну заједницу. Град Градачац је једна од јединица локалне самоуправе коју смо уврстили у програм едукација, биће укључена и у Водич за инвестиције из дијаспоре који припремамо. Такођер, данас смо говорили о активностима техничке подршке пројекта “Диаспора Инвест” за компаније покренуте захваљујући дијаспори, казао је Армин Алијагић из Бизнис центра бх. дијаспоре.

Бизнис центар бх. дијаспоре и УСАИД Пројекат “Диаспора Инвест” овим настављају са активностима едукација и помоћи локалним заједницама, а данас је посебно истакнут нови програм љетне пословне праксе за младе чланове и чланице бх. дијаспоре.

– Добро је видјети да постоји велики интерес за DiaWorks Summer Internship Програм који је отворен за пријаву домаћих компанија које желе угостити чланове и чланице бх. дијаспоре на једномјесечну пословну праксу током љета. Позив за заинтересоване практиканте, али и за заинтересоване фирме-домаћине је отворен на wеб страници Диаспора Инвест, те се надамо да ћемо након данашње посјете Градачцу имати заинтересоване компаније и из овог града. Данашња обука је само почетак, у наредном периоду желимо помоћи у размјени добрих пракси, повезивању са инвеститорима из дијаспоре те пренијети искуства мапирања дијаспоре из других средина, додао је Недим Јахић, један од предавача на данашњој обуци.

У току љета Бизнис центар бх. дијаспоре намјерава наставити са програмом обука за општинске/градске службенике широм земље, у сарадњи са заједницама које су прошле на посљедњем позиву УСАИД пројекта “Диаспора Инвест” за подршку локалном дјеловању на привлачењу инвестиција дијаспоре.