У просторијама Амбасаде Босне и Херцеговине у Штокхолму 29. априла 2021. године амбасадорка Елвира Дилберовић примила је у посјету Глорију Моралес де лос Риос, удовицу Пера Ивансона и арх. Тину Wик, одговорну за провођење пројеката Culture Heritage without Borders (CHwB) у БиХ.

Том приликом амбасадорки Дилберовић је уручена вриједна архитектонска и пројектна грађа из Босне и Херцеговине, шведског архитекта Пера Ивансона, из периода 1992 – 1995. година.

Приликом посјете, Моралес де лос Риос уручила је Амбасади БиХ у Штокхолму вриједну архитектонску и пројектну грађу која је остала иза њеног покојног супруга Пера Ивансона, шведског архитекте који је у периоду 1992 – 1994 радио за УНХЦР у БиХ, Србији, Црној Гори и Македонији.

Пер Ивансон је од 1994 – 1995. године радио као савјетник за организацију СИДА (Шведска агенција за међународну сарадњу) на разради програма за шведску помоћ Босни и Херцеговини, али и другим земљама Балкана.

Господин Ивансон је 1999. године именован за савјетника развојне сарадње при Амбасади Краљевине Шведске у БиХ, Сарајеву. Руководио је секторима обнове, инфраструктуре и становања, економске реформе, развоја приватног сектора и пољопривреде. Пер Ивансон је преминуо 2019. године.

Амбасадорка Елвира Дилберовић изразила је искрену захвалност госпођи Моралес де лос Риос на уручењу тако вриједне грађе, која ће засигурно бити дио свеукупног историјског наслијеђа БиХ, али и врло значајан и употребљив научни материјал за будућа истраживања у Босни и Херцеговини.

Арх. Тина Wик је била блиска сарадница Пера Ивансона, а током свог ангажмана у Босни и Херцеговини, у периоду 2000 – 2006. година, као архитекта рестаурирала је више веома значајних пројеката у Босни и Херцеговини: Земаљски музеј и Деспића кућу у Сарајеву, Ханданија џамију у Прусцу, Манастир Завала, подручје Старог града у Мостару и многе друге.