УСАИД Пројекат „Диаспора Инвест” ће и ове године подржати организацију Бизнис форума бх. дијаспоре, који ће, након прошлогодишње паузе, окупити путем онлине сесија потенцијалне инвеститоре, представнике локалних заједница и организација цивилног друштва укључене у окупљање пословне заједнице босанскохерцеговачке дијаспоре. Да улагање бх. дијаспоре представља важан допринос расту домаће економије потврђују и посљедњи подаци о укупним инвестицијама исељеништва реализираних уз подршку овог Пројекта.

„Тренутно смо у четвртој години Пројекта, гдје имамо стагнацију у односу на трендове из 2019. и 2018. годину, али су улагања на годишњој разини још увијек значајна. Од априла 2017. године, када је УСАИД кренуо са реализацијом пројекта „Диаспора Инвест”, помогнуто је око 31 милион КМ инвестиција у Босну и Херцеговину кроз програме техничке подршке и грантова”, поручују из УСАИД Пројекта „Диаспора Инвест”.

Улагања компанија попут „ХИК” у Санском Мосту који је покренут на иницијативу бх. дијаспоре, „СБ Ласера” у Приједору, „Делта Плус” у Санском Мосту, „Eagle Technology” у Жепчу покренутих директним дијаспорским инвестицијама представљају неке од најзначајнијих улагања у овим локалним заједницама.

„Преко 140 компанија је прошло програме подршке Пројекта. Оно што је изузетно значајно јесте да се огромна већина ових компанија опоравила од удара које је донијела година пандемије, те да је сачувано преко 350 радних мјеста која су створена кроз директну подршку нашег грант програма”, додају из Пројекта.

Највећи раст и у 2021. години се очекује када су у питању улагања дијаспоре у ИТ сектор и прерађивачку индустрију. Такође, очекује се и опоравак сектора туризма у којем се раније биљежио велики интерес улагача из исељеништва. О овим и другим темама говориће са на наредном БХдиаФор-у који је планиран за 14. април, а регистрација за учешће ће бити отворена наредне седмице.

Преузето: diasporainvest.ba