Босанскохерцеговачким студентима доступан је посебан мастер програм у оквиру конзорција шест европских универзитета, потврдио је за Фену амбасадор Босне и Херцеговине у Краљевини Норвешкој Недим Макаревић.

Амбасадор Макаревић, који се прије дипломатског позива као инжињер професионално и научно управо бавио ИТ безбједности, објашњава да мастер програм обухвата универзитете из Норвешке, Финске, Естоније, Шведске, Данске и Француске.

Носилац програма је Норвешки универзитет НТНУ (The Norwegian University of Science and Technology), а бх. амбасада у Ослу је у сарадњи с њима од јуна прошле године, да би након конференција у Гјоевику, Арендалу и Лилехаммеру програм постао доступан и студентима из БиХ у потпуности закључио.

Ради се о мастер програму под именом СЕЦЦЛО (Security and Cloud Computing) у склопи платформе Ерасмус Мундус који траје двије године и по својој природи је врло практично оријентисан. Студенти који заврше овај студиј добивају дуалну диплому и то универзитета на којем је почет и универзитета на којем је завршен мастер програм.

Предуслов је бацхелор диплома у било којем ИТ подручју и одлично знање енглеског језика. Они који заврше овај мастер програм на тржишту ће бити врло конкурентни као софствер инжињери, програмери, ИТ сецурити специјалисти, софствер девелопери, wеб или мобиле девопери итд.

За БиХ апликанте постоји могућност пуне и дјеломичне стипендије, а све зависно од индивидуалне квалификације кандидата. Професор Нилс Калстад, шеф Института за информацијску сигурност и комуникацијске технологије на НТНУ појашњава да је овај програм осмишљен управо за оне студенте који желе за двије године да добију како одличну едукацију у модерним технологијама, тако и боље искуство у пракси.

За више информација, посебице око рокова и административно техничких аспеката, професор Калстад наглашава да бх. студенти требају посјетити ВИДЕО или се обратити директно на универзитет и то на контакт@иик.нтну.но односно мариа.баронсен@нтну.но као и мона.нордауне@нтну.но.

 

Преузето: Моја БиХ