Травничанин Анел Чизмо прије пар година је донио одлуку да напусти свој родни Травник и вољену Босну и Херцеговину. Анел је из Средње Босне, као и многи други, отишао трбухом за крухом, а из Травника се за Словенију упутио не с аутомобилом или аутобусом, већ ауто-стопом…

Храбар потез зар не?..

С Анелом смо разговарали о томе зашто је напустио БиХ, како се снашао у Словенији, који су му даљни планови…

Разговарао: Ивица Дзамбас

ЦЕНТРАЛНА: Анеле, можете ли се укратко представити нашим читатељима?

– Ја сам Анел Чизмо, рођен сам 19.11.1989 у Травнику, живио сам у Караули и за вријеме рата смо избјегли у Какањ гдје сам похађао први разред основне школе, а по завршетку рата смо се вратили на наше огњиште у Караули, точније Г.Крчевине. Ту сам наставио с даљним школовањем до завршетка осмог разреда. Средњу школу сам завршио у Травнику у школи Средња Техничка Школа Травник.

Уписао сам занат за завариваћа, а практичну наставу сам одрађивао у градској топлани Травник гдје сам и стекао основно знање у виду практичног заваривања.

Био сам један од бољих ученика у тој генерацији, тако када би наступио школски распуст, шефови топлане су ми нудили да радим, а за рад сам и добивао неку новчану накнаду.

ЦЕНТРАЛНА: Што сте радили у Босни и Херцеговини?

– Као што сам већ и навео да сам био на занату у градској топлани Травник, па послије заната сам се запослио код родјака Чизмо Мирсада фирма РМ-ЛХ Зеница, која је се бавила заваривањем (исто као у топлани )само други поступак заваривања па сам морао на додатну обуку. Такодјер би желио навести да сам успјешно завршио ту обуку за аргон (ТИГ) гдје сам се такођер и први пут цетифицирао по ЕУ стандарду у Славонском Броду.

ЦЕНТРАЛНА: Како сте се одлучили за одлазак из Босне и Херцеговине?

– Фирма за коју сам у то вријеме радио РМ-ЛХ је такођер радила по читавом свијету, тако да сам ја као цертифициран заваривач био послан 2009. године први пут на терен у Норвешку. Послије пар мјесеци за фирму у којој сам радио наступила је рецесија тако да је био власник фирме био принуђен нас неколико послати на чекање.

Стицајем  околности одлучио сам ићи даље и трбухом за крухом кренуо ка Западним земљама.

ЦЕНТРАЛНА: Стопајући сте напустили нашу земљу, а сада сте власник успјешне фирме у Словенији?

– Преко пријетаља сам сазнао да једна Словенска фирма прима завариваче. Одмах сам се и пријавио по препоруци, власник Фирме за звао гдин Златко Шкрбан. Рекао ми је да дођем чим прије на пробу за аргон,  да би се могао увјерити у моје способности итд. С обзиром на то да сам био на чекању пар мјесеци остао сам без новца, па сам се морао сналазити за пријевоз.

Тако сам одлучио да идем с ауто- стопом па шта ми Бог да, тако сам и урадио. На самом мом путу ка Словенији имао сам и доста среће. Бајрин возач ми је понудио пријевоз до Мацеља, па сам морао од границе даље стопирати до Марибора.

Кад сам стигао у Марибор упознао сам власника и одрадио успјешно тест гдје сам и одмах добио посао. Радио сам код гдина Златка четири године по теренима Њемачка, Данска, Холандија, Шведска, Финска итд.

Послије тих година рада за гдина Златка понестало је посла, иако моје мјесто заваривача није било угрожено јер сам био врло признат и цијењен мајстор, али ја сам морао нешто смислити за себе и своју будућност јер знао сам да могу више, вјеровао сам у себе.

Фирму сам отворио 2015. године која се зове ДИДАКО МОНТАЖА д.о.о., у почетку сам имао три радника и ја, послије за кратко вријеме само проширили нашу фирму која данас броји око 120 поносних и вриједних радника.

ЦЕНТРАЛНА: Разлика између БИХ и Словеније?

– Разлика између те БИХ и Словеније је у томе само што је овдје пуно уређеније по питању закона и система за фирме и радничка права. Нпр. често чујем од људи у Босни да им није фирма НЕКА платила 10-15 година радног стажа, овдје је то немогуће.

Систем је такав да те одмах други мјесец ставе у блокаду тако да не можеш пословати, док не измириш своје обавезе.

ЦЕНТРАЛНА: Планирате ли повратак у родни Травник?

– У мој родни Травник наравно планирам се вратит, али ја сад волим и Словенију, лијепо се осјећам у њој, она је та земља што ми је пружила ово што данас имам.

Планирам овај свој бизнис пренијети и на свој родни град и свим силама ћу се борити за то. Већ сам у преговорима за земљиште па ако буде све како треба надам се већ идуће године да ћемо имати производњу и запослених радника који ће имати пристојну плаћу.

ЦЕНТРАЛНА: Што бисте мијењали у нашој земљи?

– Кад бих могао у нашој земљи бих промијенио политику понашања према властитој земљи, јер људи који кад су на врху слабе су патриоте наше лијепе земље. Мислим да би се у Босни могао развити бизнис било које врсте, јер наш људи су најбољи у свијету, имамо јак потенцијал што би требало искористи.

ЦЕНТРАЛНА: Порука младим људима?

– Моја порука свим младим људима БИХ, требају слушати себе јер у свима нама је неки добар потенцијал који бисмо само требали пронаћи и искористит.

Моја прича коју сам испричао је скраћена верзија  , јер наравно оно што сам све прошао по свијету не би могло у књигу од 300 страница стати. Младима само желим да извуку поуку и да иду својим путем поштено и паметно, закључио је Анел на крају нашег разговора.

Преузето: Централна.ба