Сенад Шантић, босанскохерцеговачки је млади предузетник и директор компаније за информационе технологије “ZenDev” из Мостара, која нуди услуге израде веб и мобилних апликација.

Рођен је 1988. године у Мостару, а већ 1993. године је избјегао у Шведску гдје се и школовао, а након чега одлази у Сан Франциско (Сједињене Америчке Државе) како би се запослио. Током боравка у Шведској имао је своју фирму која се бавила прављењем мобилних апликација за школе.

  1. се вратио у свој родни град Мостар, како би својим стеченим знањем покренуо “ZenDev”, омогућио лијеп живот себи, али и пружио прилику младим људима који желе да раде и опробају се у ИТ сектору, те на тај начин доприносе бх. друштву.

У разговору за Моја БиХ каже да је било много разлога за повратак у Босну, али да се не каје јер, како каже, воли бити у Мостару, клима му много боље одговара, као и наш хумор, те се одлучио на овај храбри подухват о којем многи дијаспорци маштају али се ипак не усуде.

– ZenDev је консултантска фирма која нуди услуге у изградњи веб и мобилних апликација. Покренуо сам је заједно са колегом Николом Мирковић, који је остао у Шведској да налази клијенте, говори Шантић.

Недавно је са својим контактима на друштвеној мрежи ЛинкедИн, коју многи користе како би пронашли посао, подијелио објаву из свог инбоxа о младићу из Швајцарске који жели да се врати у БиХ. Ријеч је о добро едукованом младићу који је рођен у Швајцарској и запослен је у ИТ области, али свеједно жели да се врати и започне посао у ЗенДев-у јер, како наводи у поруци, његова амбиција је да живи у БиХ и да ради оно што највише воли – програмирање.

На питање колико често добија поруке сличне овима, Сенад одговара: „Свако мало ми људи из вана пишу да се желе вратити у БиХ па ме питају за савјете. Неки од њих желе покренути свој властити бизнис, а неки који нас прате путем ЛинкедИн-а, све чешће се јављају са жељом да раде за ЗенДев, јер су видјели да имамо јако добре услове.“

Многи од оних који му се јављају нису спремни на тај велики потез и повратак, али свако од њих жели на свој начин допринијети напретку, те желе остварити било какву конекцију која ће им омогућити чешћи долазак у БиХ.

– Добили смо много посла преко наше дијаспоре, али мислим да је ово само почетак. Жеља ми је да се цијела индустрија увеже са цијелом дијаспором, те да сви заједно градимо Босну и Херцеговину, поручује Сенад.

Младима у Босни и Херцеговини, али и шире, поручује да се фокусирају, едукују, и да не чекају да им држава пружи посао.

Покушај да се патриотским аргументима омладина убиједи да остане на Балкану – “никада неће успјети”, сматра овај млади подузетник и додаје: „Морамо младима пружити могућности за квалитетан живот, једино тада ће се људи вратити и једино тада ће остати.“

Извор: Moja BiH