На иницијативу др. Лејле Хаџикадић-Гушић, Levine Cancer Institut  у  Шарлоти (САД) најавио је оснивање Bosnian Medical Fund (Босанског медицинског фонда) путем великодушног поклона Мартe Хендрикс од 150.000 америчких долара.

Овај фонд ће омогућити  сарадњу у медицинским истраживањима, посјете еминентних љекара и отворити могућност преноса медицинске опреме између Левине Института и онколога у Босни и Херцеговини.

Питали смо Бањалучанку др. Лејлу Хаџикадић-Гушић, која од 2013. године ради у Levine Cancer Institutu када је настала идеја о оснивању Босанског медицинског фонда.

„Увијек сам  жељела, већ од медицинске школе,  да своје знање  стечено кроз школовање и практичан рад у САД на неки начин пренесем у моју Босну, која нажалост нема у потпуности развијен здравствени систем. У Босни и Херцеговини  не постоје услови за развијање превентивне медицине, а посебно, што је моја специјалност, недовољно је развијен систем за жене које болују од карцинома дојке.  Колико је то лоше, толико има потенцијала да то поправимо. Тако да сам увијек сањала да кренем са тим поправкама. Садашњи предсједник Института др. Дерек Рагхаван увијек ме је подржавао у мојим идејама и често сам са њим причала о Босни и тражила савјет како да покренем једну нову иницијативу.  Његова идеја је била да направимо Фонд и ево ту идеју смо реализовали. Дали смо му име Bosnian Medical Fund и идеја је била да ја покренем прикупљање средстава за овај пројекат међу Американцима и Босанцима у САД пошто ми је важно било да и ми Босанци, ако смо у могућности, помогнемо финансијски, нешто вратимо у нашу државу“, рекла је др. Хаџикадић-Гушић  и посебно истакла гест Марте Хендрикс.

„Познајем госпођу Марту Хендрикс већ неколико година. Знала сам да је била заинтересована да подржи моје пројекте.  Велика је хуманиста и филантроп.  Причала сам са њом о више пројеката Levin Cancver Instituta и она је изабрала баш овај –  Босански медицински фонд“, рекла је др. Лејла и додала како је бескрајно захвална Марти Хендрикс, јер је већ направљен „велики корак за скромну идеју да помогнемо у лијечењу жена у Босни и Херцеговини  обољених од карцинома дојке“.

„Имамо много тога да савладамо, али је ово само почетак нечег великог“, рекла је др. Лејла Хаџикадић-Гушић која је у САД специјализoвала хируршку онкологију за карцином дојке,  с посебним фокусом на обољеле жене млађе од 40 година.