Министарство иностраних послова Босне и Херцеговине се захваљује свим бх. грађанима изван домовине, који су искористили своје демократско право, и до поноћи 1. септембра се регистровали за гласање на Локалним изборима 15. новембра 2020. године.

Рекордан број пријављених, који према посљедњим информацијама износи преко 100.000 пристиглих необрађених пријава, показује све већу одговорност бх. грађана према домовини, али и њихову жељу да својим учешћем у демократским процесима креирају будућност локалних заједница у Босни и Херцеговини.

Министарство иностраних послова је ове године први пут формирало Тим за подршку проведби Локалних избора, који је у протеклих мјесец дана свакодневно био на услузи бх. грађанима, с циљем боље информисаности и отклањања проблема приликом регистрације. Чланови овог Тима су у протеклом периоду одржали и низ састанака у дипломатско-конзуларним представништвима Босне и Херцеговине у неколико европских земаља, на којима су присуствовали представници бх. удружења и клубова. Чином формирања тима и активностима у протеклом периоду, кроз ангажман босанскохерцеговачке дипломатско-конзуларне мреже, додатно су анимирани држављани Босне и Херцеговине да изврше регистрацију за изборе.

„Број пријављених грађана за гласање путем поште и у ДКП-има, значајан је искорак у развоју свијести бх. грађана о учешћу на изборима, али и у сазријевању односа према домовини. Активности МИП-а кроз састанке у амбасадама и конзулатима, на којима су бх. грађани износили своје проблеме и приједлоге, пут је којим се у будућности треба наставити градити однос према нашим држављанима у иностранству. Одговорност бх. грађана и заинтересованост за укључивање у процесе у домовини, нама е додатни мотив да наставимо градити и унапређивати однос којим ће држављани Босне и Херцеговине бити задовољни.

Користим се овом приликом и да се захвалим свим удружењима која окупљају бх. држављане у иностранству, али и појединцима, који су напорно радили на регистрацији за предстојеће Локалне изборе. Најискреније се надам да наш труд неће бити узалудан, те да ће бх. грађани који су се регистровали, када дође вријеме, искористити своје право и гласати“ казала је Бисера Турковић, министрица иностраних послова Босне и Херцеговине.

Преузето: МИП БиХ