Централна изборна комисија Босне и Херцеговине је на  21. сједници одржаној 07.05.2020. године донијела Одлуку о расписивању и одржавању Локалних избора у Босни и Херцеговини 2020. године. Избори ће се одржати у недјељу, 04. октобра 2020. године.

Избори су расписани за:

  • 64 опћинска вијећа у Федерацији Босне и Херцеговине,
  • 56 скупштина општина у Републици Српској,
  • 120 начелника опћина/ општина у Босни и Херцеговини,
  • 14 градских вијећа у Федерацији Босне и Херцеговине,
  • 7 скупштина градова у Републици Српској,
  • 22 градоначелника у Босни и Херцеговини и
  • Скупштину Брчко дистрикта Босне и Херцеговине.

Загарантована мјеста за припаднике националних мањина предвиђена су у 21 општини / опћини за 23 кандидата.

Први пут на Локалним изборима у БиХ, градоначелник Града Источно Сарајево се бира непосредно, у складу са измјенама Изборног закона Републике Српске.

Централна изборна комисија Босне и Херцеговине обавјештава јавност да ће се избори за избор вијећника у Вијеће Града Мостара расписати по стицању неопходних услова за расписивање и одржавање избора.

Обавјештавамо јавност да је Централна изборна комисија БиХ донијела и одлуку о закључењу Централног бирачког списка са стањем на дан 06. мај у 24 часа, према којој је у Централни бирачки списак уписано 3. 374.364 бирача, што укључује и бираче из Града Мостара.

Регистрација бирача који гласају ван БиХ ће се и за ове изборе вршити на основу ПРП1 и ПРП2 образаца, као што је то био случај и код ранијих избора. Оно што представља новину је чињеница да је ПРП2 образац пријаве за сада доступан само у електронској форми и то на званичној интернет страници Централне изборне комисије БиХ. Разлог за увођење ове новине је чињеница да због недостатка финансијских средстава није било могуће правовремено покренути поступак јавних набавки за штампање ПРП2 образаца, као ни поступак јавних набавки за поштанску доставу ПРП 2 образаца бирачима ван БиХ. Осим разлога заснованих на недостатку финансијских средстава, електронска форма ПРП 2 обрасца је обезбијеђена и због отежаног одвијања поштанског саобраћаја, узрокованог епидемијом ЦОВИД-19.

Позивамо све држављане Босне и Херцеговине који гласају ван БиХ да без одлагања посјете званичну интернет страницу Централне изборне комисије БиХ, те да благовремено изврше регистрацију за гласање ван БиХ електронским путем. Активна је посебна страница на Интернет порталу Централне изборне комисије БиХ под називом Локални избори 2020. на којој су доступне све информације о Локалним изборима 2020. године али и сви релевантни подзаконски акти и обрасци.

ИЗВОР: Централна изборна комисија Босне и Херцеговине