Професорица босанског и хрватског језика на Sprachcentrumu (Центар за стране језике) на Универзитету у Бечу, докторантица славистике, Азра Хоџић- Кадић покренула је пројекaт под називом Откриј босански. У склопу пројекта ће бити издати уџбеници за босански као други / страни језик (А1-Ц1), уџбеник за пословни босански те два граматичка приручника. Сви уџбеници су вишејезични те постоји инцијатива да се преведу на што већи број страних језика. Тренутно је у току превод на словенски, руски, мађарски и турски.

Уџбеници су прилагођени дјеци од 12+ која одрастају у вишејезичном друштву и која не уче босански као први, него као други језик (дјеца у дијаспори босанскохерцеговачког поријекла) те за странце који желе научити босански језик и више о БиХ. Линк за прву књигу налази се на: https://shop.eweber.at/Otkrij-bosanski-1—mit-Online-Hoertexten-und-interaktiven-Uebungen.html

Откриј босански – Entdecke Bosnisch – Discover Bosnian је назив и за новоосновано удружење које има сједиште у Бечу, а бави се промовисањем босанског језика у вишејезичном друштву тј. у дијаспори. Настоји својим радом освијестити важност матерњег језика те понудити различите услуге како би се очувао језик, али и омогућила подршка наставницима и предавачима босанског језика у иностранству. Предсједница удружења је ММаг. Азра Хоџић-Кадић.

Остале активности удружења су:

-Онлине курсеви за босански као страни језик (А1 – Ц2)

-Босански језик у дијаспори (онлине часови за велике и мале)

-Семинари за наставнике босанског као страног језика

-Љетна школа „Bosniacum“ за велике и мале у Аустрији

-Пословни босански за странце

-Семинари за наставнике босанског као матерњег језика у дијаспори

-Он-лине рјечник босанског језика

Више информација доступно је на:

Wеб: www.otkrij-bosanski.com Маил: office@otkrij-bosanski.com ФБ: www.facebook.com/otkrijbosanski/ Инстeграм: otkrij_bosanski

Азра Хоџић- Кадић је професорица босанског и хрватског на Sprachcentrumu (Центар за стране језике) на Универзитету у Бечу те уједно запосленица на Академији за науку у Аустрији на одјелу за мањинске језике. Докторантица је и славистике у Бечу. Више од десет година предаје и изучава босански, хрватски, српски, француски те њемачки као страни језик на разним високошколским установама у Аустрији. Њена подручја истраживања су мањински језици,  вишејезичност, проучавања босанског језика у вишејезичном друштву као и улога матерњих језика у формирању полицентричног идентитета.

Инцијаторка је увођења босанског језика као страног на Универзитет у Беч (изборни и студијски предмет) те покретачица пројекта „Откриј босански – Entdecke Bosnisch – Discover Bosnian“, који је уједно и регистровано удружење у Бечу и има за циљ промовисање босанског језика и вишејезичности у иностранству. Удружење има за циљ изњедрити истоимена 4 уџбеника те два граматичка приручника. Први уџбеник је угледао свјетло дана.  Азра је предсједница и инцијаторка  за још једно удружење под називом „Intiative Mehrsprachigkeit und Interkulturalität“ које промовише вишејезичност у ширем смислу. Учествовала је на више научних међународних конференција и држала предавања на више европских универзитета (Финска, Словенија, Мађарска, Данска, Турска, Њемачка). Објавила је више радова на тему мањинских језика и вишејезичности. Ауторица је књиге „Dreikopfwelt-Троглави свијет“ заједно са још двије коауторице. Чланица је више славистичких и лингвистичких удружења (Wiener Sprachgesellschaft, Slavic Linguistic Society, EURASLA, KOMBI).