У понедјељак је симболично поводом годишњице званичног отворења Босанске куће на Дан државности наше драге домовине Босне и Херцеговине, Босниа УК Нетворк организовао пријем на којем је презентована историја развоја Нетворка. Присјећамо се да је Министар за вјере у влади премијерке Терезе Меј, Лорд Bourne of Aberystwyth, званично отворио ову Босанску кућу.

Уводна ријеч припала је менаџеру Анесу Церићу, који је искористио прилику да свим присутнима пожели топлу добродошлицу и одржи презентацију о оснивању и развоју БХ УК Нетворка као организације са његовим активистима.  Пријему је присуствовао значајан број званица, представника различитих британских организација, те почасни гости и представници Велике Британије, између осталих и Lynnette Kelly, општинарка из Ковентрија. Присутни су се упознали са трновитим путем опстанка и развијања Босниа УК Нетворка, па све до данас када се једна кућа у Бирмингену зове Босанском кућом, кућом у којој су сви добродошли и дочекани са босанскохерцеговачким духом.

Овом приликом уручене су и  награде активистима и представницима  локалних организација у знак захвалности за сав њихов допринос раду Босниа УК Нетворка. Уручене су слиједеће награде:

  • BRAP организацији која већ пар година ради у сарадњи са Босниа УК Нетворком у циљу организовања дружења са говорницима и учесницима различитих културно-етничких заједница у Бирмингену; награду је у име организације примила Рахела Хуссаин
  • Healing Hands Network; Са којом Босниа УК Нетворк блиско сарађује – њихови терапеути долазе 2 пута мјесечно и пружају помоћ нашим члановима заједнице помоћу различитих терапија: масаже, реики, Бовен терапија итд
  • Celebrating Sanctuary; Награда је уручена Rachel Cox, менаџеру програма, која је омогућила да КУД “Младост Босне” наступи у центру Канон Хил Парка у Бирмингену, гдје су наши најмлађи под будним оком њихове инструкторице Фахире Хасеџић имали част да представе босанско-херцеговачку заједницу у Бирмингену својим фолклорним наступом. Наравно, не треба занемарити њихову несебичну помоћ и труд умјетника за организацију комеморације годишњице геноцида у Бирмингену.
  • Jessica Foster –За несебичну помоћ бх.грађанима протеклих 25 година и велики допринос организацији вишегодишњих комеморација годишњице геноцида у Бирмингаму.
  • Мирсаду Солаковићу ; дугогодишњем активисти босанскохерцеговачке заједнице у Великој Британији који више од двије деценије помаже рад Босниа УК Нетворка те очување културне баштине Босне и Херцеговине у Великој Британији.

За све госте пријема након програма организован је традиционални ручак са босанским специјалитетима, када су присутни уједно и искористили прилику да се међусобно боље упознају.

 

​Преузето: Босниа УК Нетворк