Традиционални највећи научни и културни скуп академске дијаспоре из БиХ који организује ”Босанскохерцеговачко-америчка академија наука и умјетности” (БХАААС)  отпочео је у уторак   19.6.2019. културно умјетничким програмом – отварањем  умјетничке изложбе Адиса Фејзића, скулптора бх. поријекла са адресом боравка у Аустралији. Коаутор изложбе је Данис Фејзић, графички умјетник, из Сарајева. Изложба њихових умјетничких радова под насловом “Прилог бољем (не)разумијевању Босне и Херцеговине” отворена је синоћ у Босанском културном центру у Сарајеву.

 

Данас, 20.6.2019. је отпочео стручни дио манифестације у хотелу Бристол у Сарајеву. Програм је отворио др. Емир Фестић, предсједник БХАААС, а програм је настављен панелом под називом ”СТЕМ образовање у БиХ’’  који је водио Исмар Волић, професор математике на Универзитету у Бостону, члан БХАААС. О првим искуствима увођења СТЕМ образовања у БиХ говорили су представници Природно математичког и Електротехничког факултета Универзитета у Сарајеву, ИУС, организације Саве  тхе Цхилдрен, Треће гимназије у Сарајеву, Академиа Хуб 387 и други.

Манифестација 11. Дани БХАААС у БиХ трајаће до 23.6.2019.године, а програм манифестације је доступан на: https://bhaaas.org/sarajevo-2019/program-11th-days-of-bhaaas-in-bh-sarajevo-2019/.

Овај јединствени научни скуп у БиХ и регији пружа идеалну прилику за повезивање експерата из САД и шире са стручњацима у БиХ и регији, као и размјену знања и искустава. “Дани БХАААС-а” су се током година етаблирали као највећи научно-умјетнички скуп у регији Западног Балкана, а ове године планирано  је учешће преко 200 предавача, одржавање 16 научних симпозија и 4 културна догађаја.

БХАААС је највећа организација научне дијаспоре из БиХ. Ова волонтерска, непрофитна, невладина, мултиетничка и мултикултурална организација има за циљ размјену знања и научних искустава између стручњака у БиХ и стручњака поријеклом из БиХ у Сјеверној Америци – САД и Канади. Мисија БХАААС-а је развој науке и умјетности у исељеништву, те успостава веза између научника, умјетника и професионалаца поријеклом из БиХ у Сјеверној Америци и изградња мостова сарадње са БиХ.

Министарство за људска права и избјеглице БиХ, у оквиру својих надлежности за исељеништво, подржава Дане БХАААС, као највећи  научни скуп дијаспоре путем кога се врши пренос знања у БиХ.