Најављен је тематски бизнис форум између БиХ и Норвешке који ће бити у организацији министарства иностраних послова.

Упротекле двије године осјетан је пораст извоза из Босне и Херцеговине у Норвешку, што потврђује и примјер фирме из Јање Боснор д.о.о. која је недавно испоручила веће количине грађевинског материјала из БиХ, а за потребе изградње објеката у близини Осла.

Увозник је норвешка фирма Dinas Bygg Og Sanitaer As која се, између осталог, бави и грађевинарством. Директори „Боснора“ Суад и Амел Шабановић појашњавају да је ово само почетак и да је ова прва пошиљка робе у износу од 10 милиона норвешких круна само увертира у дугорочне пословне активности у овој скандинавској земљи.

Посебно наглашавају потенцијал бх. фирми од којих су махом купили грађевинску робу. Додају да планирана изградња три зграде са по пет стамбених јединица је нешто што се може користити као примјер за норвешко тржиште које је у потражњи за овим врстама услуга.

Шабановићи кажу да да је комплетна радна снага на овом пројекту такођер из БиХ те да ће „Боснор“ у Јањи ускоро почети правити дијелове за монтажне куће које ће понудити на норвешко тржиште, а у припреми је и производња намјештаја за извоз.

– Ово је један лијеп примјер како се уз адекватну анализу тржишта може брзо доћи да задовољавајућих резултата. Протекле године су то били стакло и челичне конструкције. Ти сегменти нису ни близу исцрпљени, а ту су и многи други. Ово је надаље доказ да чак и поред нимало једноставних околности којима су наши подузетници изложени они могу бити итекако конкурентни на западу. Грађевински сектор је само почетак. Амбиција нам је да се ова иницијатива кроз удружење бх. предузетника у Норвешкој прошири и на друге, софистицираније сегменте привреде, као што је ИТ сектор, истиче амбасадор БиХ у Норвешкој Недим Макаревић, додајући да амбасада прати жеље, рад и планове бх. предузетника у циљу што боље подршке.

Он очекује да ће Норвешка олакшати административне услове приликом аплицирања бх. радника за радне дозволе у тој држави.

– С тим у вези потрудили смо се да започну билатералне консултације између два министарства вањских послова па и да конкретно ова тема буде једна од тачака. Да нема, рецимо, те препреке, засигурно би ангажман попут овога био знатно масовнији, тако да требамо тежити ка томе, истиче Макаревић  и за наредну годину најављује тематски бизнис форум између БиХ и Норвешке који ће бити у организацији министарства иностраних послова.

Преузето: Моја БиХ