У оквиру иницијативе Diaspora Online Check-In, Министарство за људска права и избјеглице БиХ – Сектор за исељеништво и организације у исељеништву: пангеа мрежа (Њемачка), и-платформ (Швицарска), Савез босанскохерцеговачких удружења у Данској (СБХУД), БХРоотс (Аустрија), Одбор бх учитеља у Данској (ОБХУ) и Културно друштво Бошњака ”Препород” Сплит  организују зоом догађај под називом „Значај матерњег језика у дијаспори“.

Циљ овог догађаја је упознати представнике исељеништва о значају очувања матерњег језика у исељеништву, размијенити искустава и успоставити јачу међусобну сарадњу која може допринијети побољшању учења матерњег језика у исељеништву.

Главна предавачица на скупу је др. Дина Мехмедбеговић-Смитх са Института за образовање, Университy Цоллеге Лондон, чија истраживања се тичу двојезичности / вишејезичности, мањинских језика и позиционирања језика у односу на доминантни језик, политичку моћ и нестајање језика. Др.Мехмедбеговић-Смитх тренутно развија интердисциплинарни рад с колегама из неурознаности с циљем пружања ширих доказа за заговарање когнитивних предности двојезичности у образовању и цјеложивотном учењу. Њен концепт ”Здрава лингвистичка прехрана” иновативан је приступ учењу језика, као и њен аутобиографски приступ развијању интеркултуралних вјештина.

Скуп ће такође бити прилика за упознавање са истраживањем Ведада Боберег-Фазлића о онлине учењу матерњег језика у Њемачкој, као и упознавање неколико примјера учења матерњег језика у Њемачкој и Данској.

Регистрација за учешће на овом догађају се врши путем линка https://forms.gle/MpRfbK8YXS1eNndq6 најкасније до 1. фебруара 2021.године, уз напомену да је број учесника ограничен.

Регистрованим учесницима ће линк за укључење на скуп бити достављен накнадно.

Дневни ред скупа  можете преузети овдје.