Градоначелник Сарајева Абдулах Скака присуствовао је отворењу Културног центра Босна Санџак у Истанбулу. Ријеч је о репрезентативном објекту на више од 2.500 квадратних метара у општини Бајрампаша, гдје иначе живи више од 60.000 Бошњака, а који је данас пресјецањем врпце свечано отворен.

Скака је и као изасланик предсједника СДА Бакира Изетбеговића пренио важне поруке бошњачкој заједници у највећем турском граду. “Данас смо овдје да отварањем културног центра Босна Санџак учврстимо наше братске везе. Желимо вам честитати на овом великом и важном пројекту који чува бошњачки идентитет, име, језик и баштину. Желим захвалити и нашим домаћинима, посебно Републици Турској, њеном лидеру, потпредсједнику Парламента Републике Турске који је данас овдје, те институцијама који и на овај начин показују наше братство.

Град Сарајево као институција и као главни град БиХ вам стоји на располагању. Чут ћете често да Сарајево није као прије. И то је тачно. Сарајево је снажније, боље, слободније и отвореније него икада. Ви сте дио нас и наша су вам врата увијек отворена”, рекао је Скака, преноси Анадолија.

Отворењу објекта истанбулског Удружења за културу и солидарност “Босна Санџак”, које окупља Бошњаке поријеклом из Босне и Херцеговине и Санџака, присуствовао је и замјеник министра одбране БиХ Сеад Јусић, министри у влади Црне Горе, затим амбасадори БиХ и Србије, представници бројних удружења из БиХ, Србије, Црне Горе и других држава регије, међу којима и предсједник БЗК Препород Сањин Кодрић.

Током свечаности представљене су активности Удружења, прије свега на пољу хуманитарних акција за помоћ Босни и Херцеговини током рата 1992-1995. године и поплава 2014. године. Занимљиво је да архитектонско рјешење центра симболизира Стари мост у Мостару.

Међу бројним активностима овог Удружења је и помоћ породицама са дјецом која долазе на лијечење у Турску. У склопу културног центра осигуран је и смјештај за такве породице.

 

Преузето: Моја БиХ