Извршна директорица Бит Алијансе Татјана Вучић и чланови Управног одбора Милад Черкић, Мерсед Чамџић, Муамер Бездроб и Амина Карић, те Харис Палалија, менаџер операција Бит Алијансе су у Сарајеву приредили званични дипломатски пријем амбасадора БиХ у Норвешкој и на Исланду Недима Макаревића, а у циљу повезивања ИТ индустрије БиХ са ИТ индустријом Норвешке.

Прије званичне посјете Бит Алијанси, амбасадор Др. Недим Макаревић и госпођа Вучић, одржали су у Бања Луци састанак са градоначелником Игором Радојичићем са којим су разговарали о убрзаном технолошком развоју града Бања Луке, имплементацији концепта “паметног града“, те о великом броју ИТ компанија концентрисаних у овом граду и њиховом повезивању са норвешким компанијама. Том приликом, Амбасадор Макаревић и Татјана Вучић посјетили су и највећу ИТ компанију у Босни и Херцеговини, компанију ЛАНАЦО из Бање Луке, гдје их је примио директор Драган Нинић, такођер члан Управног одбора Бит Алијансе.

Током званичне посјете Удружењу Бит Алијанса, представници ИТ индустрије су са
Амбасадором разговарали о активнијем и заједничком наступу ИТ компанија из БиХ на норвешком тржишту, као и о потенцијалу ИТ индустрије у БиХ.

“Крајње је вријеме да свијет упозна БиХ са њеним великим интелектуалним потенцијалом у сфери софистицираних технологија, а посебно у ИТ-у. С тим у вези, Министарство вањске трговине и индустрије Норвешке и његова подорганизација Иноватион Норге на иницијативу Амбасаде БиХ у Норвешкој ће организовати тематски бизнис форум на којем ће се остварити, како Б2Б контакти са норвешким фирмама, тако и учешће – интеракција министарстава Краљевине Норвешке и БиХ. Поред бизнис-научног форума, исти ће имати државно-политички значај на стратешком нивоу”, рекао је амбасадор Макаревић

У оквиру састанака договорено је учешће најуспјешнијих ИТ компанија из БиХ на бизнис форуму, који се фокусира искључиво на ИТ индустрији, а који ће бити одржан 2. и 3. марта 2020. године у Ослу.

Вучић је навела да чланице Бит Алијансе имају експертизу којом могу одговорити на технолошке изазове међународних тржишта, што су до сада кроз своје дјеловање на многим водећим свјетским тржиштима и доказале.

“ИТ компаније из Босне и Херцеговине ангажоване су на пројектима из области најновијих техничких достигнућа као што су умјетна интелигенција, машинско учење, виртуелна реалност те стекле повјерење највећих свјетских компанија. Заједничком иницијативом са Амбасадом БиХ у Норвешкој желимо створити прилике за наше компаније и на једном од технолошки најразвијених тржишта у Европи, а за које сматрамо да смо спремни. Увјерена сам да ће наша ИТ репрезентација у Норвешкој потврдити да могу да парирају свјетским технолошким трендовима и постану и тамо дио ИТ индустрије. Уједно, цијела ова прича је и примјер у ком смјеру треба да иде економска дипломатија наших представништава широм свијета“, истакла је Татјана Вучић.

Низ активности које је Бит Алијанса одржала са амбасадором Макаревићем почетна је итерација свих планираних активности у циљу препознавања потенцијала наше ИТ индустрије коју БиХ преко своје ДКП мреже (дипломатско-конзуларна представништва) може протежирати кроз економску дипломатију као моћно средство.

Извор: Клиx.ба