Ентузијасти из цијеле земље, корак по корак, мијењају слику туристичке понуде

Првих пет мјесеци 2019. године остварено је 534.642 посјете и 1.105.310 ноћења. Подаци Агенције за статистику БиХ упућују да је број ноћења страних туриста је виши за 11.1% у односу на исти период 2018. године. И док су очи јавности усмјерене према великим туристичким средиштима, Сарајеву и Мостару, промичу нам локалне иницијативе које полако, али сигурно, отварају нова врата и проширују туристичку понуду наше земље.

Владо Антић и Драган Чокљат су два инвеститора на два краја земље. Повезује их управо прича о улагању у заједнице које тек сада проналазе своје усмјерење у туризму. Драган је у општини Равно на југу Херцеговине отворио хотел “Станица”, док је Владо, на другом крају земље, у Лопарама отворио први базен “Оkтопус”.

image– Живим од 1990. године у Швицарској, те сам кроз Удружење Мајевчана остао укључен у подршку локалној заједници. Након разговора са пријатељима и породицом, одлучио сам инвестирати у свој крај. Тако је настала идеја о базену у Лопарама. Неколико седмица је прошло од отворења, и наша прича је већ сензација у овом крају. Долазе нам гости из шире регије, а у сарадњи са Општином Лопаре је осигуран бесплатан улаз за 900 ђака из локалне заједнице. Имамо школу пливања, те већ развијамо даље понуду. Имамо подршку и од USAID Пројекта “Диаспора Инвест”, те смо препознати као инвестиција дијаспоре, препричава нам Владо.

Близу смо свега, ту је и Мостар и Дубровник. Људи траже дестинације без гужве, гдје ће одморити од брзе свакодневнице. Омиљена смо дестинација бициклистима на Ћириној тури, гости у пролазу нас препознају по доброј кухињи и традиционалним јелима. Дошли смо на мапу понуде у регији, те полако постајемо препознатљиви. Уз сарадњу са USAID Пројектом “Диаспора Инвест” некако је и овдје направљен тај искорак да се повежемо са Равњанима у иноземству, а посебно бројним становницима овог подручја који живе у Дубровнику, препричава Чокљат.

Породица Хаџовић је након година развоја посла у Хрватској кроз превоз туриста, најам апартмана и вила, те развој понуде за повезивање са туристичким оператерима широм свијета, одлучила своје знање и искуство пренијети и у Босну и Херцеговину.

Разговарали смо са Марином Прскало-Хаџовић, директорицом Суперсофта, о потенцијалу који БиХ има кроз онлине увезивање са туристичким оператерима широм свијета.

Суперсофт редовно испитује задовољство туриста, партнера и других добављача укључених у процес реализације услуга, те поручује да такав приступ може осигурати одговор на питање “шта туристи очекују од посјете Босни и Херцеговини?'”

– Морамо искористити ресурсе које имамо, пронаћи оне који су заинтересовани за нашу понуду, те увијек размишљати о томе како подићи разину услуге и квалитете коју цијела заједница може да понуди, поручује директорица Суперсофта.

Ентузијасти из цијеле земље, корак по корак, мијењају слику туристичке понуде. Можда баш њихове приче наведу туристе да сврате до Равног, Лопара или неког другог мјеста које није прва адреса на коју би вас претраге на интернету упутиле.

image

ПРЕУЗЕТО: Моја БиХ