Након једномјесечне паузе, већ свима добро познати учесници састанка, названог “Diaspora Online Check-in“, окупили су се трећег фебруара, те, у изузетно позитивној атмосфери, извијестили једни друге у вези са реализованим активностима и будућим плановима.

Пројекат “ Diaspora Online Check-in ” који траје дуже од годину дана, а који је настао блиском сарадњом Министарства за људска права и избјеглице БиХ – Сектора за исељеништво, са представницима организација у дијаспори и-платформе са сједиштем у Швицарској, пангеа мреже из Њемачке, БХУФ из Шведске, БХ Роотс-а и Одбора бх. учитеља из Данске, Културног друштва Бошњака ”Препород” из Сплита, Савеза босанскохерцеговачких удружења који такођер дјелују у Данској, АПУ мреже из Шведске и других наставио је традиционално окупљати наведене учеснике.

Присутнима се, у име Министарства, обратио помоћник министра, Кемо Сарач, који је говорио о активностима Сектора за исељеништво у децембру 2021. и јануару 2022. године. Поред редовних програмских активности унутар БиХ, представници Министарства су у протеклом периоду боравили у Сплиту гдје су се сусрели са господином Едином Нуркићем, иначе предсједником Културног друштва Бошњака ”Препород” из Сплита, као и са члановима заједнице Бошњака у Сплиту.

Никола Бурић, извршни директор и-платформе упознао је учеснике састанка са активностима ове организације посебно нагласивши чињеницу да су недавно постали дијелом глобалног програма СДЦ-а за миграције, под називом “Global Programme Migration and Forced Displacement Programme Framework 2022–25”, у пољу Strategic component 3, који се односи на допринос миграната одрживом развоју земаља њиховог поријекла.

Први пут своје учешће у овом пројекту узео је и уважени господин Едо Шабанагић који је присутне информирао о пројекту “5 million Friends of B&H”.

Састанку су присуствовале и Амира Зујо и Аида Мешић из Одбора бх. учитеља из Данске, Един Нуркић из Сплита, Хана Фифић из Бихаћа и Џана из Бијељине, обје настањене у Швицарској, те представница Фондације Мозаик, Ајна Газибеговић, која је кратко представила пројекат за дијаспору који реализује ова организацију уз финансијску подршку СДЦ.

Идући састанак овог типа заказан је, поново, за мјесец дана.

Извор: i-platform.ch