Босанскохерцеговачко-Америчка академија наука и умјетности (БХАААС / Академија), свој 13. годишњи састанак, одржала је у Мемфису, Тенеси, САД, у периоду од 11-13.10.2019. године. Домаћини су били Др. Кенан и Сања Арнаутовић који су члановима и пријатељима Академије приредили низ активности које су подстакле сарадњу са партнерским и пријатељским институцијама из САД и Босне и Херцеговине.

Премда је рад Академије подијељен по секцијама – технолошка, медицинска, умјетничка секција и секција за друштвене и хуманистичке науке – у Мемфису су ове године доминирале медицинске теме.

Др. Кенан Арнаутовић, неурохирург који већ дуги низ година живи и ради у Мемфису, говорио је о Мемфису, историји и култури овог лијепог града, о свом путу од Ратне болнице у опкољеном Сарајеву до Semmes-Murphey клинике за неурохиргију у Мемфису. Др Арнаутовић је инспиративним излагањем презентовао и успјешну сарадњу коју је у протеклих неколико година остварио са неурохируршким болницама, како у Сарајеву тако и у Београду, Загребу и Осијеку.

Главно предавање је одржао почасни гост Академије, Др Фредерик Боп, бивши предсједник Америчке асоцијације неурохирурга о теми: Лидерство у неурохирургији – Будућност неуронауке и технологије.  Др. Боп је тренутно Директор Неурохирургије на Универзитету  Тенеси  у Мемфису.

Импресивно и изузетно емотивно излагање имао је и велики пријатељ БиХ, професор фармакологије, такођер са Универзитета Тенеси  Др Кафаит Малик. Он је присутнима представио свој пут од Пакистана до БиХ, односно Сарајева, гдје је завршио медицински факултет, те искуства која су услиједила након Босне, и довела га до Мемфиса. У неколико наврата исказао је своју захвалност за знања која је стекао у бившој Југославији.

Стручна излагања су имали гости Др Александр Јанков, који је говорио о томе како у модерном свијету “доживјети стоту”, те Јасмин Нухић који је презентирао изазове и могућности производње медицинских уређаја.

Досадашњи предсједник Академије, Др Емир Фестић, поднио је годишњи извјештај рада Академије, наглашавајући да је у претходном периоду Академија остварила своје циљеве који се тичу јачања науке и умјетности, те ширење сарадње са универзитетима и другим, сродним институцијама у БиХ. Његов извјештај је још једном потврдио намјере Академије која жели да креира боље услове за лакше дјеловање на свим подручјима Босне и Херцеговине.

Академија је инаугурисала нову предсједницу, Др Махиру Тановић, која ради као пластични хирург у Њорк Ситију. Др Тановић и многи други чланови Академије већ годинама и финансијски подржавају рад Академије и редовито донирају средства за њен успјешан рад и разне програме.

У циљу промовисања духа интелектуалне разноликости, Др Тановић је најавила да ће дванаесте Дане БХАААС у БиХ одржати на љето у Мостару 2020 године, а 14. годишњи састанак на јесен у Сан Диегу у Калифорнији.

Ђенита Пашић, бивша предсједница Академије, је прочитала извјештај о главним активностима Академије у САД-у  и Босни и Херцеговини.  У овом извјештају о раду Академије од њеног оснивања до данас је било евидентно да је Академија остварила велике успјехе у сарадњи са стручњацима у БиХ. Академија већ 12 година остварује своју мисију размјене знања из свих области науке и умјетности, помаже угрожена подручја и установе донацијама у средствима и потребној опреми, те судјелује у филантропским и добротворним активностима са другим организацијама у САД и БиХ.

Најважнија активност Академије су свакако Дани БХАААС у БиХ који трају 3-4 дана,  и у којима учествује и до хиљаду учесника и предавача из САД-а, Канаде и других дијелова свијета и балканског региона, окупљајући стручњаке из области медицинских, техничких и друштвених наука.

Уз научни програм Дана БХАААС одржавају се и разни културно-умјетнички програми. Информишући учеснике о овогодишњој манифестацији Дана у Сарајеву, посебно о сарадњи са Сарајевском филхармонијом, Др Елдин Караиковић је казао:

“Наша дугогодишња сарадња са Сарајевском филхармонијом је врло успјешна. Обезбједили смо учешће музичара из САД-а у Сарајевској филхармонији. Годинама смо спонзори младим музичарима који проведу једну годину у Сарајеву  и тако омогућују наставак рада Филхармоније.”

Поред концерата Сарајевске филхармоније на Данима БХАААС у БиХ, овај Интернационални програм културне размјене за извођаче класичне музике Сарајевској филхармонији омогућува приступ музичарима које је иначе тешко наћи у региону. До сада је у програму учествовало 30 иностраних музичара из 17 америчких држава и Тајвана.

На Годишњој скупштини су званично додијељене и плакете и значке Академије за 15 нових чланова који су примљени у 2019-години.