Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине организовало је дводневну обуку „Изазови и могућности унапређења сарадње јединица локалне самоуправе са исељеништвом“ којој су присуствовали координатори за дијаспору из осам јединица локалне самоуправе у Босни и Херцеговини.

Обуци у Неуму, која је одржана 18. и 19. октобра 2018. године, присуствовали су координатори за дијаспору, представници сљедећих јединица локалне самоуправе: Брод, Добој, Доњи Вакуф, Кладањ, Соколац, Усора, Завидовићи и Живинице, које су потписнице Меморандума о сарадњи у области исељеништва са Министарством за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине.

У уводном излагању помоћник министрице Кемо Сарач презентовао је активности Сектора за исељеништво Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, посебно оне које су предвиђене Политиком о сарадњи са исељеништвом, а односе се на израду докумената за унапређење ове сарадње.

Првог дана обуке учесницима је презентована важност комуникације и институционалне сарадње између јединица локалне самоуправе и исељеништва. Канцеларије за дијаспору и координатори за дијаспору у локалним заједницама најважније су карике повезивања, посебно у домену помоћи исељеништва у развоју јединица локалне самоуправе.

У оквиру ове теме презентован је и Интерактивни портал за дијаспору Министарства за људска права и избјеглице, који је од фебруара ове године постао кључна тачка двосмјерне комуникације овог министарства и исељеништва.

Учесници обуке су у оквиру теме „Развојни планови јединица локалне самоуправе у економском сектору (инвестиције и нова радна мјеста, развој малих и средњих предузећа, јавно-приватна партнерства, пољопривреда, сточарство, туризам)“ идентифицирали кључне активности у раду са исељеништвом и навели примјере добрих пракси у својим локалним заједницама, из чега се могло закључити да је потребно досљедно проводити развојне стратешке документе у које је укључено исељеништво, периодично извршити мониторинг тих докумената, стварати базе података о исељеништву, одржавати сталну комуникацију са исељеништвом, те градити и вратити повјерење дијаспоре у институције у Босни и Херцеговини.

Другог дана обуке у оквиру теме „Развојни планови јединица локалне самоуправе у друштвеном сектору (образовање, социјалне услуге, омладинске, културне и политика у спорту) учесницима је презентована активност пренос знања из исељеништва у јавни сектор у Босни и Херцеговини, коју проводи Сектор за исељеништво у оквиру пројекта „Дијаспора за развој“, који је пројекат Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине и Владе Швајцарске у сарадњи са Развојним програмом Уједињених нација (UNDP) и Међународном организацијом за миграције (IОМ).

Уз активно учешће свих актера дводневне обуке координатора за дијаспору, закључено је да је неопходно наставити добру сарадње јединица локалне самоуправе, Министарства за људска права и избјеглице и осталих нивоа власти у области сарадње са исељеништвом, те радити и даље на јачању капацитета локалних власти како би се у што већој мјери повезали са исељеништвом са подручја своје локалне заједница и на тај начин обезбједили њихов већи ангажман у развоју.