Нова банка,  Агенција за међународни развој САД (USAID) и  Шведска међународна агенција за развој и сарадњу (SIDA)су закључиле Уговор према којем  Нова банка својим клијентима нуди кредите обезбијеђене гаранцијама USAID/SIDA, саопштено је из Нове банке.

Пројекат USAID/SIDA и Нове банке је један од најконкретнијих корака који су предузети за директну подршку пословним инвестицијама и активностима дијаспоре у Босни и Херцеговини у виду повољних услова кредитирања.

Кредити су намијењени малим и средњим предузећима регистрованим у Босни и Херцеговини у области производње, туризма ICT сектора и др., а која остварују одређени пословни однос са дијаспором из Босне и Херцеговине. Тај пословни однос може да подразумијева заједничко власништво у предузећу, уговоре о пословној сарадњи и друге заједничке пројекте или правне односе.

„Уз гаранције USAID/SIDA побољшава се обезбјеђење по кредитима, а самим тим и квалитет укупног кредитног захтјева, те лакше одобравање кредита“, каже се у саопштењу Нове банке.

Клијентима Нове банке могу бити одобрени кредити до 500.000 америчких долара (протувриједност у КМ) уз период отплате до десет година. Ова средства су намијењена  за финансирање основних и обртних средстава у оквиру развојних пројеката малих и средњих предузећа (у области производње, туризма, ICT сектора и др),  а услови кредитирања су  прилагођени сваком појединачном клијенту у дијелу цјеновних параметара (каматна стопа, накнада), као и обезбјеђење кредита.

Подршка USAID/SIDA при реализацији пројекта у виду гаранције, чини флексибилнијом политику одобравања кредита  у дијелу цијена и колатералних захтјева и зависе од  кредитне способности клијента као  и укупне пословне сарадње  клијента са Банком (обим платног промета, плате радника, итд).

Информације о кредиту можете да прочитате на овом линку.