Упркос изазовима пандемије вируса KОВИД-19, мали предузетници широм Босне и Херцеговине настављају са радом, улагањима и припремом нових послова. За непуне двије године, млади тим у компанији “Екон ИммоГроуп” развио је цијели систем за производњу монтажних објеката, захваљујући добрим пословним везама са швицарским тржиштем. Дочекује нас Јасмин Синановић, прокуриста у предузећу, те један од кључних лица иза овог пословног подухвата. И он, као и Хариц Хотић, власник компаније и члан бх. дијаспоре у Швицарској, припадају новој генерацији предузетника. Обојица рођени почетком деведесетих, данас се појављују као инвеститори препознатљиви у локалној заједници.

“Хариц је рођени Швицарац, везу са БиХ вуче на основу родитеља. Школовао се горе, живио. Повезали смо се, јер сам радио у компанији његовог оца. Нашли смо се на истој фреквенцији и изузетно успјешно сарађујемо. Он је развио бизнис у некретнинама, а затим је започео и са фирмом која се бави монтажном градњом. Радио је дуго са фирмама из БиХ кроз монтажну градњу, увозио у Швицарску, монтирао, наручивао. С временом се развија идеја да покрене самосталну компанију која би радила производњу у БиХ. Тако је настао ” Екон ИммоГроуп”. На тај начин је могао гарантовати поштивање рокова и квалитете која се тражила у Швицарској. И ту је посао кренуо”, препричава нам Јасмин.

Велика средства су уложена у набавку машина. Власникова сестринска фирма у Швицарској је данас једини купац, тако да производња у Мостару ради 100% извоз за Швицарску.
“Радимо производњу готових монтажних елемената, који се на терену споје и чине монтажни објекат. Свега четири мјесеци од регистрације извезли смо троетажну кућу са 250 квадрата, и тако је посао кренуо. Екипа се постепено уходала, учили смо у процесу и данас имамо тим којем можете повјерити велике задатке. Имамо ту одличну сарадњу и кохезију. Швицарска фирма уговора послове у Швицарској, Базел, околина Базела. Одраде архитектонско рјешење, нађу купца. Бх. фирма наручује репроматеријал, организује радну снагу и производњу”, додаје Јасмин.

Јасмин жали што се домаћи добављачи суочавају са изазовом да нису у могућности пружити гаранцију о поријеклу дрвета и термичкој заштити.
“Једна конструктивна дрвена греда уграђена у зидни, кровни или међуспратни панел, ако говоримо о швицарским стандардима градње, мора имати јасну информацију одакле је дошла, из које шуме, да ли је неко имао право да посијече шуму, да ли је урадио пошумљавање, а онда имате још низ захтјева у вези чувања и термичке изолације. Код нас, још увијек, не постоји довољно развијен систем цертификације у овом смислу, што је нешто што се мора унаприједити у будућности, како би се створио један шири ланац одрживе сарадње у производњи, а онда и према извозу”, додаје Синановић.

Радну снагу развијају сами, са људима који су раније обављали неке сличне послове.
“У БиХ су нам радна снага људи који су имали искуства са процесом производње и монтаже челичних и алуминијских конструкција, обично радници из те бранше јер се и у нашем случају ради о јако прецизном производном процесу. Али морамо развијати кадрове стручне за дрвну градњу и монтажу. Морате узети радника који има основе из неке врсте производње и монтаже, те вам то буде темељ за даљи раст. У сарадњи са УСАИД Пројектом „Диаспора Инвест“ ћемо набавити специјалистичку ЦНЦ машину за производњу монтажних објеката, у БиХ је нема нико. Ради се о аутоматској производној линији за обраду елемената на принципу дрвеног рама или пуног дрвеног облика. Задатак радника је да посложи нумерисане дрвене греде и статичке плочевине, а машина ради само закивање, резање као и бушење технолошких рупа. Обука и прихватање нових технологија у процесу су кључ за будућност запошљивости радне снаге у БиХ”, напомиње Синановић.

“Предност монтажне градње за купца-инвеститора , ако говоримо о једној породичној кући, се огледа у чињеници да већ након 3-4 дана имате намонтиран објекат који је спреман за извођење радова завршне фазе. У зависности од захтјева инвеститора, у веома кратком временском периоду имате објекат спреман за усељење. Ослобођени сте свих потенцијалних препрека у комуникацији са добављачима, те имате један бржи и одржив приступ. Правимо нешто што задовољава највише стандардне енергетске ефикасности. Ради се о комбинацији природних материјала, који чине савршени спој по питању термоизолованости. Селективни одабир материјала је кључан за ову причу. И док данас радимо 100% за Швицарску, вјерујем да ће вријеме доћи када ће управо ова врста монтажне градње бити препозната и у нашој земљи, а на том путу сви имамо своју улогу како бисмо корист и квалитет овог ‘швицарског приступа’ приближили људима у нашој заједници”, закључује Синановић.

ПРЕУЗЕТО: DIASPORAINVEST.BA