Неџад Алић је прави доказ да је Босна и Херцеговина расадник пословног потенцијала и да је дијаспора кључна карика, кад је ријеч о пословним партнерствима и инвестицијама у БиХ. Вођен том спознајом, Алић се, након 18 година живота у Швицарској, одлучио вратити у Босну и Херцеговину. Основао је фирму која ће помоћи привлачењу нових инвестиција у БиХ, али и тражењу пословних партнера за домаће компаније.

Недавно је био учесник Онлине Бизнис Форума и б2б састанака, који су организовани у оквиру пројекта ‘Дијаспора за развој’ (Д4Д). То је пројект Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швajцарске, у партнерству са УНДП БиХ и ИОМ БиХ, у сарадњи са Сарајевском регионалном развојном агенцијом СЕРДА и партнерским опћинама.

– Са 12 година сам отишао у Швajцарску, гдје сам се школовао и стекао значајно радно искуство. Увијек је постојала веза с матичном државом, па сам још за вријеме боравка у Швajцарској тачније 2001. године, основао ‘SwissBiH’ часопис са жељом да повежем дијаспору из Швajцарске с матичном државом – казао је Алић.

Да се врати у Босну и Херцеговину, одлучио је 2011. године, тад почиње радити на кључним позицијама у бх. предузећима.

– Након позиције извршног директора у Центротрансу и генералног директора у фирмама ЕМКА групације, оснивам фирму за међународни консалтинг и пословно посредовање ‘SwissBiH’ – додао је.

За фирму ‘SwissBiH’ каже да дјелује у два правца. Први правац је привлачење страних инвестиција у БиХ, гдје су им у примарном фокусу фирме из DACH регије (Њемачка, Аустрија, Швajцарска), други правац су домаће компаније које нуде производе и услуге за иноземно тржиште.

– У оба правца дјелујемо као посредници и консултанти. Нудимо широк спектар услуга домаћим и иноземним клијентима, од логистичке и административне подршке, истраживања тржишта, проналажења пословних партнера и инвеститора, до припреме фирми за извоз на иноземно тржиште – нагласио је.

На питање ко је више заинтересован за инвестирање и пословање у БиХ, страни држављани или бх. дијаспора, Алић каже да је већи процент инвестиција и склапања пословних партнерстава са страним држављанима, него с дијаспором.

– Но, посљедњих година су значај дијаспоре и инвестиције, које долазе у нашу државу од бх. дијаспоре, у константном порасту – нагласио је.

Алић наглашава да је на Онлине Бизнис Форуму  и б2б састанку имао укупно четири онлине пословна састанка, од чега два састанка изузетно продуктивна.

– Сљедећи корак је посјета компанијама с којима сам одржао састанке, договарање сарадње. Обје фирме су из металског сектора, баве се израдом металских конструкција и инжињерингом. Оно што је кључно за њих и гдје им можемо помоћи, јесте излазак на страно тржиште и тражење пословних партнера. Од изузетне је важности да компаније, које желе иступити на страно тржиште, буду прилагођене том тржишту почевши од саме презентације компаније страним партнерима и инвеститорима до производа и услуга које желе да пласирају – казао је.  За догађаје попут Онлине Бизнис Форума и б2б састанака каже да су значајни за директно умрежавање компанија, промоцију потенцијала и пројеката за нова улагања бх. дијаспоре.

Како истиче Алић, апсолутно највећи интерес за улагање и пословна партнерства је у ИТ сектору. Потом издваја металски и пољопривредни сектор за које, како је казао, такођер влада велики интерес.

– Конкретно, посебно велики интерес, за улагања у пољопривреду и сточарство у БиХ, показују предузетници из Турске – нагласио је.

На питање колико локалне заједнице могу помоћи у привлачењу нових инвестиција од бх. дијаспоре, Алић истиче добру сарадњу са свим опћинама, али и издваја искуство с Опћином Нови Град Сарајево која има Уред за инвеститоре, као и Приједор и Дервенту с којима је остварио успјешну сарадњу.

– Тренутно у БиХ постоји велики број уреда, програма и институција за сарадњу с бх. дијаспором. То је добро, али недостаје кровна организација која би се бавила искључиво дијаспором и била примарни партнер бх. дијаспоре како за нове инвестиције, тако и за пословну сарадњу – казао је.

Алић сматра да су институције попут привредних комора и развојних агенција од изузетне помоћи, али потребно је фокусирати се примарно на своје знање, искуство и вјештине.

– Много је позитивних прича које је потребно дијелити да бисмо створили позитиван имиџ о пословној клими у БиХ. Фирма ‘SwissBiH’ такођер шири позитивне вијести из економије БиХ, пословним партнерима и инвеститорима из цијелог свијета. Али за просперитет и пословни амбијент кључни су млади људи из Босне и Херцеговине. Управо они су потенцијал наше државе. Посједују сналажљивост и флексибилност, које треба искористити и за промоцију позитивног амбијента наше државе – поручио је.

У саопћењу за јавност СЕРДА најављује и наредни Бизнис Форуму и б2б састанке с бх. дијаспором, који ће бити организовани у оквиру пројекта ‘Дијаспора за развој’.

– Форум о теми ‘Потенцијали и перспективе инвестирања у пољопривреду и производњу хране у БиХ’ најављени су за 19. мај, с почетком у 10 сати, за учествовање је потребно извшити регистрацију на веб страници ВИДЕО – наводи се.

Извор: Biznis.ba / FENA